Samordnad Individuell Plan

Samordnad individuell plan (SIP) används när en enskild person har behov av insatser från flera olika aktörer, såsom hälso- och sjukvård, socialtjänst, förskola, skola eller andra berörda verksamheter. SIP är den enskildes plan och tas fram tillsammans med personen själv. Arbetssättet är personcentrerat och syftar till att ge trygghet, struktur och samordning.

SIP erbjuds när det finns behov av samordning mellan olika huvudmän, till exempel kommunen och regionen. Det kan gälla både barn, unga och vuxna, oavsett diagnos eller funktionsförmåga. SIP kan med fördel erbjudas i ett tidigt skede, innan problem har förvärrats.

Målgrupp

SIP riktar sig till invånare i Västra Götaland som har behov av samordnade insatser från flera verksamheter – oavsett ålder, diagnos, funktionsförmåga eller livssituation. Det kan till exempel handla om barn med behov av stöd i både skola och socialtjänst, eller vuxna som behöver insatser från både kommunal och regional hälso- och sjukvård. Målet är att alla som behöver samordning ska erbjudas en SIP. 

Syfte och mål

Syftet med SIP är att den enskilde ska vara delaktig i sin hälsa, vård och omsorg. För att göra den enskilde delaktig krävs anpassningar till den enskildes förutsättningar. Det bidrar då till ökad förståelse och trygghet.

Riktlinje och rutin syftar till att tydliggöra vem som ansvarar för vad i SIP-processen.

SIP-processen

Avgiftsfri och länsgemensam

SIP är avgiftsfri för den enskilde och betraktas inte som ett vårdbesök. Riktlinje och rutin för SIP är länsgemensamma och gäller alla kommuner i Västra Götaland samt Västra Götalandsregionens verksamheter och avtalade vårdgivare.

SAMSA IT-tjänst

Lathundar och annat stödmaterial för IT-tjänsten SAMSA finns på GITS webbsida.

Samordnad hälsa, vård och omsorg - GITS - Gemensam information- och tjänstesamordning i Västra Götaland