Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Egenvård

Ny Länsgemensam Riktlinje och Rutin kring egenvård

Från 2024-07-01 har Västra Götalandsregionen och alla kommuner i Västra Götaland  en Länsgemensam riktlinje för egenvård och en Länsgemensam rutin för hälso- och sjukvårdsåtgärder som är bedömda att kunna utföras som egenvård för barn och unga på korttidsvistelse LSS. Dessa ersätter Samverkansrutin egenvård 2013.

En partsgemensam arbetsgrupp har samtidigt haft i uppdrag att uppdrag att belysa olika förslag som kan säkerställa behovet av hur hälso- och sjukvårdsåtgärder kan tillgodoses vid korttidsvistelse LSS, baserat på vardera huvudmans ansvar. Förslagen har belysts av arbetsgruppen och presenteras i en rapport.

Riktlinje

I lagen om egenvård (2022:1250) definieras egenvård som en hälso- och sjukvårdsåtgärd som behandlande hälso- och sjukvårdspersonal, med legitimation eller särskilt förordnande, har bedömt att en patient kan utföra själv eller med hjälp av någon annan. Vilka hälso- och sjukvårdsåtgärder som kan utföras som egenvård är inte reglerat i lagen utan ska bedömas i varje enskilt fall. Denna riktlinje beskriver tillämpningen av den nya lagen och ska tydliggöra huvudmännens ansvar att följa de lagar och bestämmelser som är av central betydelse för egenvård. Riktlinjen ska ge personal och verksamheter stöd i egenvårdsprocessen och främja hög patientsäkerhet. Riktlinjen kompletteras av ett stöd för riskbedömning och en mall för egenvårdsbeslut.

Rutin

Rutinen avser målgrupp barn och unga på korttidsvistelse enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Riktlinje och rutin behöver läsas tillsammans för en helhetsförståelse.

Barn- och unga med beslut om korttidsvistelse har ofta ett behov av hälso- och sjukvårdsåtgärder. I hemmet utförs dessa åtgärder ofta av föräldrar eller personliga assistenter som bedömd egenvård. Vid korttidsvistelse behöver en ny egenvårdsbedömning göras för att ta ställning till om hälso- och sjukvårdsåtgärden kan utföras som egenvård med stöd av personal på korttidsverksamheten eller om den ska utföras som en hälso- och sjukvårdsåtgärd.

Rapport

En partsammansatt arbetsgrupp fick uppdraget att utifrån problembeskrivningar och identifierade behov ta fram:

  • Förslag som kan vara möjliga att pröva, i mindre eller större omfattning och som möjliggör att hälso- och sjukvårdsåtgärder kan utföras vid korttidsvistelse enligt LSS.
  • Risk- och konsekvensanalys för de tänkbara förslagen.

Arbetet presenteras i en rapport.

Dokument 

Angela Olausson

Processledare Nära vård, VästKom
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Åsa Jackson

Regionutvecklare, VGR
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2024-07-03 08:59