Kunskapsstyrning i samverkan
Kunskapsstyrning handlar om att utveckla, sprida och använda bästa möjliga kunskap inom hälsa, vård och omsorg. Det övergripande syftet med att införa kunskapsstyrning är att få en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård och omsorg.
Systemet för kunskapsstyrning byggs på nationell, regional och lokal nivå samt i samverkan mellan olika nivåer. I Västra Götaland arbetar kommunerna (via VästKom) och Västra Götalandsregionen tillsammans i de kunskapsstyrningsfrågor som rör båda parter.
Kunskapsrådet
För att Västra Götalands 49 kommuner och Västra Götalandsregionen ska kunna samverka kring kunskapstyrning på ett sammanhållet och effektivt sätt, har VästKom och VGR etablerat ett gemensamt råd för kunskapsstyrning. Kunskapsrådet ansvarar för att bygga upp en bra struktur för samverkan i de kunskapsstyrningsfrågor som rör både kommunerna och Västra Götalandsregionen, samt att koordinera och vidareutveckla den gemensamma kunskapsstyrningen.
Områden för samverkan
Av de tjugofyra nationella och regionala programområdena inom kunskapsstyrning, har sex programområden bedömts vara aktuella för samverkan. Dessa är:
- Levnadsvanor
- Barn och ungas hälsa
- Psykisk hälsa
- Äldres hälsa
- Rehabilitering
- Habilitering och försäkringsmedicin
- Primärvård