Aktuellt
Aktuellt från Vårdsamverkan Skaraborg - alla nyheter visas nedan.
Senaste nyheterna från Vårdsamverkan Skaraborg
-
Partssamverkanskonferens 2025 - inspelning och material
Den 14 mars arrangerades Skaraborgs Partssamverkanskonferens i Skövde.
-
Mätning oplanerade transporter pågår mellan 31/3-11/5
Sedan 2014 har mätningar av akuta oplanerade transporter till Skaraborgs Sjukhus akutmottagningar för patienter inom den kommunala hälso- och sjukvården utförts.
-
Slutrapport SIP-och Samverkanskoordinator september 2021-december 2024
Nu finns Slutrapport SIP-och Samverkanskoordinator (september 2021-december 2024) att läsa nedan
-
Föreläsningar om samverkanskompetens
Högskolan i Skövde har tagit fram föreläsningar om olika områden inom samverkan. Materialet består av fem filmer om olika aspekter av vårdsamverkan. Du når filmerna genom länken nedan:
-
Ny digital utbildning i Lärportalen
I den här utbildningen får du grundläggande kunskaper om hur du gör en SIP i IT-tjänsten SAMSA. Utbildningen visar endast hur du praktiskt gör de olika momenten i systemet. Utbildningen fokuserar inte på hur SIP processen går till eller vad som specifikt dokumenteras utan mer på hur man gör och vart man ska dokumentera i systemet för att göra en SIP i SAMSA.
-
Anmälan till Inspirationsdag 8/10
Dialog-/inspirationsdag För lokala grupper under Samverkansgrupp Geriatrik, Demens, Palliativ vård och Stroke - En uppföljning på förra höstens konferens. Vi diskuterar framtidens handlingsplaner i lokal kontext och inspireras av varandras pågående arbete.
-
Digital utbildning om samverkanskompetens
Utbildningen om samverkanskompetens i Lärportalen är nu klar och vänder sig till alla chefer och medarbetare inom hälso-och sjukvården, socialtjänsten och skolan som arbetar med samverkan och finns för att stötta individer som har behov av samordnade insatser från båda huvudmännen.
-
Resultat från mätning av oplanerade transporter + BViS 2024
Nu finns en rapport från årets mätning av oplanerade transporter att ta del av.
-
Förlängning av projekt Samsjuklighet
Beslut har fattats om förlängning av projektet till hösten 2025 (60% tjänst).
-
Rapport från kartläggning av primärvårdens arbete kring psykisk ohälsa i Skaraborg
Från oktober 2023 till och med april 2024 pågick en kartläggning av primärvårdens arbete kring psykisk ohälsa i Skaraborg. Här kan du ta del av kartläggningen.
-
Konferens om anpassade måltider genomförd
På tisdagen den 2 april samlades cirka 100 deltagare på Valhall i Skövde för att delta i konferensen om anpassade måltider. Trots en snöstorm visade deltagarna sitt engagemang för att förbättra måltidsupplevelsen på skolor och förskolor i Skaraborg.
-
Mätning av oplanerade transporter + BViS 2024
Från och med 2024-04-02 påbörjas insamlingen till mätning av oplanerade transporter + användandet av beslutsstödet BViS.
-
Konferens om samverkan vid samsjuklighet hölls i Skövde
Den 19 mars samlades över 100 chefer och medarbetare från Skaraborgs sjukhus, primärvård och kommuner på Science Park Skövde för att delta i konferensen "Samverkan vid samsjuklighet". Även kommunpolitiker och företrädare för brukarstödsorganisationer närvarade för att bidra till kunskapsutbytet och dialogen.
-
Publicerat: Material från Partssamverkanskonferens 2024
Nu finns allt material, både presentationer och inspelningar, från Partssamverkanskonferensen som genomfördes fredagen 8 mars publicerat på Vårdsamverkan Skaraborgs hemsida.
-
Rekordstort deltagande vid årets Partssamverkanskonferens
"Vi är starka, vi är kapabla och vi förtjänar att må bra." Så inledde unga kommunutvecklare Vårdsamverkan Skaraborgs Partssamverkanskonferens för Barn och unga som genomfördes fredagen den 8 mars.
-
Stort intresse för Partssamverkanskonferensen
Med en månad kvar har alla platser till årets Partssamverkanskonferens nu blivit fyllda. Den årliga konferensen, som kommer äga rum på Insikten i Skövde Science Park, har en kapacitet på 140 deltagare som nu alltså fullbokats.
-
Nya mottagningar för unga med riskbruk, skadligt bruk och beroende
Ungdomar i Skaraborg som har risk för ett skadligt bruk och/eller beroende av alkohol, droger eller spel om pengar kan nu få hjälp på en ny öppenvårdsmottagning - Mini-Maria Skaraborg (kommer även benämnas Mini-Maria Östra), liknande verksamheter finns sedan tidigare i andra delar av regionen. Mini-Maria vänder sig till ungdomar mellan 13 och 21 år samt deras närstående. En central utgångpunkt på mottagningen är att stödet och behandlingen ska involvera både ungdomen och hens familj med syfte att leda till en förändring som håller över tid. Stödet är kostnadsfritt och ungdomarna och deras närstående kan ta direktkontakt med mottagningen – det krävs ingen remiss eller biståndsbedömning.
-
Inbjudan: Konferens om anpassade måltider
En halvdagskonferens för personal, chefer och politiker i Skaraborg som jobbar med eller tar beslut som rör unga med behov av anpassningar i måltiderna inom förskola och skola.
-
Trepartskonferens 2023 genomförd
Drygt 60 personer från Skaraborgs 15 Treparter samlades 21 november till 2023 års Trepartskonferens i Falköping. Under dagen fylldes lokalerna av föreläsningar, dialoger och mingel.
-
Inbjudan: Samverkansgrupp Barn och unga bjuder in till Partssamverkanskonverens 2024
Välkommen till en konferens för alla medarbetare som samverkar kring barn och unga inom kommunal eller regional verksamhet via Partssamverkan och/eller i direkt verksamhet!
-
Projekt Samsjuklighet har startat
I november startade projekt Samsjuklighet. Projektet syftar till att utforska hur våra organisationer möter personer med psykisk ohälsa och skadligt bruk eller beroende.
-
Samsjuklighetsutredningen
Den 6 november var Zophia Mellgren från SKR i Skövde för att berätta om Samsjuklighetsutredningen – ”Från delar till helhet”.
-
Stöd LVM – dokument utgår
Sedan Socialstyrelsens två stöd i handläggning LVM har utkommit sedan LVM Inriktningsdokument Skaraborg togs fram, har vårdsamverkansgrupp VPMB beslutat att Skaraborgs stöddokument utgår.
-
Koordinator påbörjat arbetet med Nära vård - Rätt stöd till psykisk hälsa
Koordinator Nina Sahlberg har börjat sin tjänst hos Vårdsamverkan Skaraborg för att arbeta med uppdraget ”Rätt stöd till psykisk hälsa”.
-
Dokumentation: SIP-konferens 2023
Nu finns dokumentation från SIP-konferensen som genomfördes 11 oktober publicerad på Vårdsamverkan Skaraborgs hemsida. Konferensen var välbesökt, med drygt 120 deltagare på plats i Skövde Science park och ytterligare 30-50 som följde en livesändning via Teams.
-
Mini-Maria: Rekrytering pågår
Mini-Maria är en integrerad öppenvårdsmottagning för ungdomar upp till 21 år med rådgivning och tidiga insatser när det gäller risk- och skadligt bruk av alkohol, droger och spel om pengar som under 2023 byggs upp i Skaraborg. Vårdsamverkan Skaraborg deltar i arbetet som nu startar upp.
-
Webbutbildningen SIP-processen Skaraborg är lanserad
Utifrån den länsgemensamma handlingsplanen för psykisk hälsa har Vårdsamverkan Skaraborg beslutat om en delregional aktivitetsplan som involverar alla våra gemensamma områden. Under våren har en del av detta arbete fokuserat på att ta fram en webbaserad grundutbildning om SIP-processen och utbildningen lanserades i samband med gårdagens SIP-konferens.
-
Inbjudan: Information om Samsjuklighetsutredningen 6 november 2023
Zophia Mellgren, SKR, är i Skövde förmiddag 6 november och berättar om utredningen Från delar till helhet är omtalad.
-
Save the date Trepartskonferens 21 november 2023
Vårdsamverkansgrupp Vuxna, psykisk hälsa, missbruk/beroende har nu skickat ut Save-the-date inför Trepartskonferensen 2023. Samverkansgrupp Vuxna psykisk hälsa missbruk/beroende bjuder in till årlig Trepartskonferens.
-
Inbjudan: SIP-konferens 2023
Vårdsamverkan Skaraborg välkomnar dig som använder Samordnad individuell planering vid samverkan kring enskilda personer till en heldagskonferens på Skövde Science Park onsdagen 11 oktober.
-
Föreläsning om suicidprevention i höst
I höst har du chans att delta på en kunskapshöjande föreläsning om suicidprevention riktad till kommun- och VGR-politiker samt kommundirektörer, Skaraborg.
-
Dokument utgår: Vägledning och stöd vid psykisk funktionsnedsättning och missbruk och beroende – vuxna
Vårdsamverkansgrupp Vuxna psykisk hälsa, missbruk/beroende har beslutat att dokumentet Vägledning och stöd vid psykisk funktionsnedsättning och missbruk och beroende – vuxna, ska utgå.