Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nya mottagningar för unga med riskbruk, skadligt bruk och beroende

Logotyp för Mini-Maria Skaraborg

Ungdomar i Skaraborg som har risk för ett skadligt bruk och/eller beroende av alkohol, droger eller spel om pengar kan nu få hjälp på en ny öppenvårdsmottagning - Mini-Maria Skaraborg (kommer även benämnas Mini-Maria Östra), liknande verksamheter finns sedan tidigare i andra delar av regionen. Mini-Maria vänder sig till ungdomar mellan 13 och 21 år samt deras närstående. En central utgångpunkt på mottagningen är att stödet och behandlingen ska involvera både ungdomen och hens familj med syfte att leda till en förändring som håller över tid. Stödet är kostnadsfritt och ungdomarna och deras närstående kan ta direktkontakt med mottagningen – det krävs ingen remiss eller biståndsbedömning.

Bred kunskap 

På Mini-Maria kommer kuratorer, sjuksköterskor, psykolog och läkare arbeta tillsammans i syfte att stötta unga och deras närstående i frågor som rör riskbruk, skadligt bruk och beroende.

Verksamheten kommer att erbjuda konsultation, rådgivning och behandlande samtal som utgår ifrån den unges behov.

Två huvud- och två sattelitmottagningar

Mini-Maria i Skaraborg kommer att ha två huvudmottagningar, en i Skövde och en i Lidköping, samt två satellitmottagningar, en i Falköping och en i Mariestad. Huvudmottagningarna är öppna varje vardag och satellitmottagningarna en gång i veckan. Mottagningarna är placerade i de städer där det finns större gymnasieskolor men alla unga i Skaraborg är välkomna till oss oavsett vilken kommun man bor i.

Verksamheten drivs gemensamt av Västra Götalandsregionen och kommunerna i Skaraborg – Lidköping, Skövde, Falköping, Grästorp, Mariestad, Götene, Essunga, Skara, Vara, Gullspång, Töreboda, Hjo, Karlsborg, Tibro och Tidaholm.

Fakta Mini-Maria

Mini-Maria vänder sig till ungdomar mellan 13 och 21 år, med problem som rör alkohol, droger eller spel om pengar. Även anhöriga kan vända sig hit för rådgivning, liksom personal inom kommunen eller regionen.

På Mini-Maria finns kuratorer, sjuksköterskor, psykologer och läkare som kan hjälpa till med råd, stöd och behandling.

Länkar

Profilbild av Eva Sohlberg

Eva Sohlberg

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Katarina Söder

Kurator och Samordnare för Mini-Maria
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2024-02-15 14:23