Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Föräldraskapsstöd

Föräldraskapsstöd är insatser, aktiviteter och verksamheter riktade till föräldrar som stärker föräldraförmågan och relationen mellan förälder och barn med syftet att främja barnets hälsa och utveckling. Det kan handla om att ge föräldrar kunskap om barnets utveckling, rättigheter och hälsa, att stärka föräldrars relation till varandra eller deras sociala nätverk.

Samverkansgrupp barn och unga i Skaraborg ser föräldraskapsstöd som ett prioriterat område att samverka kring. I handlingsplanen för Samverkansgruppen är föräldraskapsstöd ett fokusområde med två mål kopplade till sig:

  • Trygga barn genom trygga föräldrar/vårdnadshavare.
  • Tillgängligt föräldraskapsstöd oavsett geografi och ålder.

För att lyckas med detta är lokal samverkan oerhört viktig och samverkansgruppen har gett partssamverkansgrupperna ett tydligt uppdrag att utveckla det lokala föräldraskapsstödet. Att kunna erbjuda bra stöd till föräldrar runt om i Skaraborg handlar om att ge våra barn goda förutsättningar till en trygg uppväxt och utveckling.

Interaktiv Skaraborgskarta

På delregional nivå görs regelbundna kartläggningar av befintligt stöd där resultatet visas i nedan interaktiva karta.

Interaktiv karta: Föräldrastödsprogram (skaraborg.se)

Bakgrund/tidigare kartläggning

Under 2021 gjordes en kartläggning av föräldraskapsstödsprogram i Skaraborg. Ta del av kartläggningen via länken nedan.

Rapport föräldrastödsprogram i Skaraborg (2021)

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF)

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) är en statlig kunskapsmyndighet med ansvar för familjerätt, föräldraskapsstöd och familjerådgivning. De erbjuder kunskap för att alla barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar. Du som yrkesverksam kan hitta relevant och kvalitativ information om föräldraskapsstöd här: Föräldraskapsstöd (mfof.se) 

Karin Ahlqvist

Utecklingsledare, Skaraborgs Kommunalförbund
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2024-04-09 14:59