Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Guldskalpellen 2016 till närvård västra Skaraborg

Årets förnyare i sjukvården är Närvård västra Skaraborg, som tilldelas utmärkelsen Guldskalpellen 2016 av Dagens Medicin.. Pristagarna har utfört ett pionjärarbete inom svensk hälso- och sjukvård genom att överbrygga organisatoriska gränser för att sluta upp kring multisjuka äldre patienter med stora vårdbehov.

–Vi är så glada. Det känns som en fantastisk bekräftelse på det arbete vi gör. Inte bara för oss i västra Skaraborg utan även för alla i övriga Skaraborg där vi nu arbetar på samma sätt och Västra Götaland där vi arbetar med mobil närvård, säger Marianne Alärd, Skaraborgs Sjukhus koordinator för Närvård västra Skaraborg.

Mobila specialistteam

Samarbetet inom Närvård västra Skaraborg har skett mellan ansvariga på olika nivåer i sjukhusvård, primärvård och kommuner och har inneburit att särskilda mobila specialistteam och hemsjukvårdsläkare ger vård i patienternas hem. Även politiker och forskare har engagerats i projektet.

Resultaten är färre sjukhusinläggningar, bättre kontinuitet i vården och nöjdare patienter.

–Det här är et nytt sätt att skapa vård och omsorg där vi utgår från individens behov och situation , lägger till de kompetenser som behövs och formar en organisering som stöd. Traditionellt gör vi tvärtom, utgår från organisationen och dess kompetenser och försöker sedan platsa in individen. Det är också ett sätt att i framtiden möta de ökade volymerna med bättre kvalitet, säger Marianne Alärd.

Andra gången till Skaraborgs Sjukhus

Årets Guldskalpellvinnare fick ta emot sina priser i dag, torsdagen den 2 juni, vid ett seminarium i Stockholm. Vinnarna av Guldskalpellen får ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor.

Det här är andra gången som Skaraborgs Sjukhus är med och vinner Guldskalpellen. 2013 fick läkare på hudklinikerna Skaraborgs Sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt primärvården i Västra Götalandsregionen ta emot det prestigefulla priset som "Årets förnyare inom sjukvården".


Senast uppdaterad: 2018-04-18 15:03