Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mätning av akuta oplanerade transporter till sjukhusens akutmottagningar

Mätning av akuta oplanerade transporter har genomförts sedan 2014. Mätningen omfattar alla patienter med kommunal hälso- och sjukvård som oplanerat transporteras till sjukhusets akutmottagning.

Syftet och mål med mätningen är att ge ett underlag för analys av oplanerade transporter för att patienten ska få en individuell bedömning och vård och omsorg på rätt nivå. Därtill följer mätningen upp användningen av beslutsstödet BViS.

Rapportera via blankett eller formulär. Rapporteringen ska göras mellan 2 april 2024 och 13 maj.

Rapportera via blankett

Blankett - Akut oplanerad transport till akutmottagning

Rapportera via formulär

Öppna webbformuläret i ett eget fönster genom att klicka på den här länken.

Mer information om mätningen

Bakgrund

Akuta oplanerade transporter är en mätning som sedan 2014 genomförs av varje kommun i Skaraborg under våren varje år.

Användningen av BViS, vilket är ett beslutstöd för sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård, ingår som indikator i mätningen. Målet med BViS är en ökad patientsäkerhet, att säkerställa kontakt med läkare och att öka möjligheten för patienter att få en likvärdig bedömning och vård på rätt vårdnivå. Mätningen är den enda uppföljningen av BViS som förekommer, därtill sker den i realtid.

Rapport – Skaraborg oplanerade transporter 2022 GDP

Målgrupp

Mätningen omfattar alla patienter med kommunal hälso- och sjukvård, oberoende av om de tillhör äldreomsorg, funktionsnedsättning eller socialpsykiatri.

Patienter med remiss för t.ex. tidsbokad röntgen eller patienter med öppen retur omfattas inte av mätningen.

Syfte

Syftet med mätningen är att få ett underlag både på kommun- och Skaraborgsnivå. Underlaget ska användas för analys av de akuta oplanerade transporter som sker från de kommunala verksamheterna. Mätningen är unik och kan användas i lokal samverkan mellan kommunal och regional vård.

Mål

Målet med mätningen är att varje person ska få en individuell bedömning och vård och omsorg på rätt vårdnivå. När patienter inom kommunens hälso- och sjukvård drabbas av försämringstillstånd är det viktigt att identifiera dem som behöver specialiserad vård på sjukhus.

Genomförande

Sjuksköterskorna i kommunerna noterar data på särskild blankett i samband med akut oplanerad transport till sjukhus. När information om patienten blir inskriven i slutenvården eller inte, matas uppgifterna om transporten in i ovanstående webbformulär.

Informationen sammanställs efter genomförd mätperiod och presenteras på aggregerad nivå för hela Skaraborg samtidigt som respektive kommun får tillbaka egen data och har möjlighet att utföra ytterligare analyser lokalt.

Kontaktpersoner

Robin Ahlm
Processtöd
robin.ahlm@skaraborg.se

Annika Pettersson
Processtöd
annika.n.pettersson@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2024-04-02 06:04