Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Palliativ vård

Palliativ vård syftar till att göra den sista tiden i livet så bra och smärtfri som möjligt. Målet för vården är att arbeta för en god samverkan så att patienten och dess närstående ska känna trygghet och för att patienten ska kunna vårdas där han eller hon önskar.

Palliativ vård ska enligt Världshälsoorganisationen (WHO) tillgodose fysiska, psykiska, sociala och andliga eller existentiella behov.

I den kommunala hemsjukvården, på äldreboende, korttidsavdelning och sjukhus ges allmän palliativ vård med hjälp av kunnig personal. 

Vid svårare symtom eller komplexa situationer kan mer specialiserad palliativ vård behövas. Detta kan då ges i samarbete med Mobilt Palliativt team. Periodvis kan det finnas behov av specialiserad slutenvård som då kan ske på palliativ enhet sjukhuset Skövde eller Hospice Gabriel Lidköping. För anslutning till den specialiserade palliativa vården krävs remiss. 

IPOS som symtomskattningsinstrument

Resultat och plan IPOS våren 2023 (Uppdragshandling arbetsgrupp gemensamt symtomskattningsformulär-arbete i Skaraborg)

2023-09-22 beslutade samverkansgrupp GDP(s) att IPOS införs som symtomskattningsinstrument i Skaraborg i samarbete mellan kommuner, vårdcentraler och Skaraborgs Sjukhus.

IPOS står för Integrated Palliative care Outcome Scale eller Integrated Patient care Outcome Scale, varav det senare förordas och översätts till Integrerad Utfallsskala för Patientvård

Läs mer på Palliativs utvecklingscentrums hemsida: IPOS | Palliativt utvecklingscentrum


Senast uppdaterad: 2024-02-07 10:11