Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Egenvård

Nu startar arbetet upp med att ta fram en ny länsgemensam riktlinje för egenvård. Som en del i detta arbete kommer också en Länsgemensam rutin för hälso- och sjukvårdsinsatser som är bedömda att kunna utföras som egenvård för barn och unga på korttidsvistelse LSS att tas fram.

Med egenvård avses en hälso- och sjukvårdsåtgärd som legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården bedömt att en person själv kan utföra eller med hjälp av någon annan som inte är hälso- och sjukvårdspersonal. Utförande av egenvård räknas inte som hälso- och sjukvård och omfattas därmed inte av hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Däremot är hälso- och sjukvårdens bedömning, planering och uppföljning att betrakta som hälso- och sjukvård.

Vårdsamverkan i Västra Götaland har beslutat om två uppdragshandlingar för arbetet som kommer att pågå under hösten 2023 och beräknas klart att börja gälla i början av 2024. Arbetet kommer att genomföras i partsammansatta arbetsgrupper.

Uppdraget ska säkerställa att följsamhet till ny lagstiftning för egenvård och den sammanhängande ändring i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade som trädde i kraft 1 januari 2023.


Senast uppdaterad: 2023-06-22 12:05