Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ny rapport: Psykisk ohälsa är ingen naturlig del av åldrandet

äldre kvinna som skrattar, omgiven av gula blommor

MIND har nyligen släppt rapporten På tal om ålder. Den handlar om äldre vuxnas psykiska hälsa och ingår i MINDS:s projekt Psykiskt välbefinnande oavsett generation.

I rapporten kan man läsa att 40% av äldre vuxna över 65 år säger att de har besvär med nedstämdhet, oro och ångest. Rapporten belyser att generaliseringar och stereotypa bilder av äldre personer, (65 år till över 100 år!) är vanligt förekommande. Såväl bland gemene man som i kulturen och samhällsdebatten. Synen på äldre vuxna färgas av fördomar och många beskriver hur de blir förminskade och osynliggjorda.

I rapporten, som är framtagen av MIND tillsammans med forskare från Karolinska Institutet, har ett stort antal äldre vuxna deltagit för att ge sin bild av vad de skulle behöva för ett ökat psykiskt välbefinnande.

Fem problemområden lyfts fram: bristande kunskap, fördomar och diskriminering, ensamhet och utanförskap, bristande ekonomiska resurser och bristande vård och omsorg

Rapporten är minst sagt tankeväckande - läs den!  

Sensommarhälsningar,

Annette Holmberg
Utvecklingsledare Närhälsan
Projektledare Vårdsamverkan Skaraborg


Senast uppdaterad: 2021-09-03 15:08