Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Delregional aktivitetsplan 2: Samsjuklighet

Ljusgrön cirkel med text Samsjuklighet

Tre utvecklingsarbeten pågår inom ramen för samsjuklighetsarbetet; Mini Maria, Utredning om fast integrerat team och gemensam utbildning teamarbete och sammanhållandefunktion.

Mini-Maria

Samtliga 15 kommuner i Skaraborg har tillsammans med Västra Götalandsregionen beslutat om att Mini-Maria ska finnas i Skaraborg. Huvudmottagningar kommer att finnas i Skövde och Lidköping, satellitmottagningar i Mariestad och Falköping. Mini-Maria vänder sig till unga upp till 21 år och närstående och syftar till att med tidiga insatser minska risken för beroende och psykisk ohälsa. Mini-Maria ska ha en rådgivningsfunktion till kommuner och vårdgivare och en hög grad av tillgänglighet. Start hösten 2023.

Utredning om fast integrerat team

En arbetsgrupp med medarbetare från psykiatri och socialtjänst ska under 2023 utreda behovet av, och möjligheten till, ett fast integrerat team i Skaraborg. Målgruppen är personer med samsjuklighet och sammansatta behov. Ett syfte med ett sådant team skulle vara att möta dessa personer på ett personcentrerat, tillgängligt och flexibelt sätt. En möjlig effekt skulle kunna vara ett minskat behov av tvångsvård, inläggning på sjukhus eller inskrivning på behandlingshem. Arbetsgruppen presenterar sitt resultat senast hösten 2023.

Gemensam utbildning

Som en fortsättning på de utbildningar som ges om SIP och samverkanskompetens, ska en utbildning tas fram för att främja möjligheten att nå en teamkänsla i långvariga samarbeten. Utbildningen ska också ge stöd och förståelse för rollen som sammanhållande för arbetet (exempelvis ansvarig för SIP).
En idé för utbildningens form är några timmars självstudier i lärportal och ett tillfälle (heldag) för fysiskt möte. Ett förslag till utbildning förväntas vara klart hösten 2023.

Samsjuklighetsutredningen

Kerstin Söderlund

Uvecklingsledare, Skaraborgs Kommunalförbund
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-01-02 10:13