Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sök i handbok för hjälpmedel inom socialtjänst

 

Det går att söka på del av ord med "*", om du är osäker på hur det är benämnt. Det går att använda "*" före, efter eller både före och efter som en del av ett ord. Exempelvis *larm*

Sidor i handboken

#

A B

C

D

E F

G

H

I

J

K

L

M

N O P

Q

R S T

U

V

W

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

A

Utifrån en behovsbedömning avgörs om en insats ska verkställas med ett hjälpmedel inom socialtjänst eller på annat sätt. Brukarens olika behov kan även tillgodoses med hjälpmedel på andra sätt.

B

Beställning av hjälpmedel inom socialtjänsten är aktuellt efter ett beslut inom myndighet om rätt till insats. Det är upp till varje kommun att avgöra om det är inom myndighet eller i verkställighe...

E

De ekonomiska aspekterna är indelade i kostnadsansvar samt kostnader och avgifter för brukare.

F
H

Olika regler gäller beroende på om brukaren ska flytta inom eller utom Västra Götaland.

L
N
O

Västra Götalandsregionen (VGR) och 47 kommuner i Västra Götaland har en gemensam handbok för personliga hjälpmedel inom socialtjänst, i samverkan med försörjaren. Handboken är ett regelverk för beh...

P

Anvisningar för vem som får göra behovsbedömning av hjälpmedel och vilka kriterier och mål som gäller för hjälpmedel är indelat i olika produktområden.

R

Riktlinjerna är övergripande för alla hjälpmedel inom socialtjänstens område, mer specifika anvisningar finns under respektive produktområde.

S

Hösten 2022 fattade 47 kommuner i Västra Götaland och Västra götalandsregionen beslut om att digitala hjälpmedel i socialtjänst ska ingå i sortimentet av hjälpmedel.

T

Produktområdet Trygghet omfattar hjälpmedel till brukare som beviljats insatser för ökad känsla av trygghet.

V

Begrepp som används i denna handbok rör sig inom socialtjänstens verksamhetsområden och innefattar både myndighetsutövning och verkställande verksamhet.

Ä

Processen för förändringar i handboken är fastställd. På denna sida beskrivs processerna, här finns också blanketter för ändringar och ändringsloggar.

Senast uppdaterad: 2024-01-05 14:22