Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sortiment inom socialtjänst

Hösten 2022 fattade 47 kommuner i Västra Götaland och Västra götalandsregionen beslut om att digitala hjälpmedel i socialtjänst ska ingå i sortimentet av hjälpmedel.

Vilka produkter som ska finnas i det gemensamma sortimentet av hjälpmedel inom socialtjänst beslutas av styr- och ledningsstrukturen för hjälpmedel. Kommuner kan föreslå nya hjälpmedel i sortimentet genom att skicka in en ansökan (se nedan).

Det är Beredningsgrupp Handbok & Sortiment Socialtjänst, med representanter från socialtjänstens olika verksamhetsområden och de olika kommunalförbunden som går igenom ansökan och tar fram en sammanfattande bedömning och förslag på produktanvisning. I syfte att uppnå ett jämlikt och säkert sortiment av relevans för verksamheterna analyseras ansökan utifrån sex olika aspekter:

  1. Nytta för brukaren
  2. Frigjorda resurser
  3. Angelägenhet
  4. Komplexitet i införande
  5. Kunskapsstöd, evidens och erfarenhet
  6. Omvärldsbevakning

Efter beredning skickas förslaget till Ledningsrådet för hjälpmedel för rekommendation om införande och därefter till VästKoms direktör för beslut. När en ny produktanvisning godkänts sker först ett upphandlingsarbete och när produkter finns upphandlade publiceras produktanvisningen i denna handbok. Länk till ansökningsblanketten här.

Senast uppdaterad: 2023-12-28 08:32