Förtjockningsmedel (ISO-kod 159094)

Förskrivare

Förskrivning till vuxna, från och med 16 år
Dietist
Logoped
Läkare

Förskrivning till barn, till och med 15 år
Läkare med specialistkompetens inom de områden som anges i LVFS 1997:13

Kriterier

b5105 Nedsättning av sväljningsfunktioner

Mål

b510 Möjliggöra vätske- och födointag genom munnen

Specifika instruktioner

  • Avser förtjockningsmedel som blandas i mat och dryck.
  • Vid byte av vårdnivå eller vårdgivare (inom samma vårdnivå) överförs ansvaret för fortsatt förskrivning och behandlingsansvar. Överföringen ska ske efter överenskommelse mellan överförande och mottagande enhet. Båda parter har ett gemensamt ansvar för att processen är trygg, säker och effektiv för patienten.
  • Vid utskrivning från sjukhus förskrivs nutritionsprodukter för en månads förbrukning.

Utvärdering och uppföljning

Utvärdering och uppföljning ska följa den modell som finns i handbokens riktlinjer gällande följa upp och utvärdera funktion och nytta

Patientens ansvar

Det finns egenavgifter för nutritionsprodukter, se subventionsregler

Antal utrustningar

För nutritionsprodukter beräknas doser, portioner och antal uttag utifrån patientens behov.

Andra vägar till hjälpmedel

Riktlinjer i Handboken gällande andra vägar till hjälpmedel för information om bland annat egenansvar, grundutrustning och hjälpmedel i arbetslivet.

ICF

I de flesta anvisningar används hälsotillstånd, enligt ICF-klassifikationen, för att beskriva kriterier och mål. Här finns mer information om ICF.

Kostnadsansvar

Sjukhusförvaltning, Habilitering & Hälsa, regional eller kommunal primärvård beroende av vilken vårdnivå som har behandlingsansvaret för aktuell funktionsnedsättning.

Sortiment på LMN

Sortiment på LMN 

 

Beställningssystem

Sesam LMN