Nytt utseende på vårdsamverkans hemsida
vardsamverkan.se och samtliga delregionala sidor har ändrat utseende, skulle något saknas kontakta sidansvarig. Samtliga sidor gås igenom löpande.
Under en uppstartsperiod har kommunerna och regionen gemensamt drivit ett utvecklingsprojekt: ”Digitala hjälpmedel i samverkan” kring de digitala hjälpmedlen.
Nu har resurser tillsatts i ordinarie strukturer och övergång till ordinarie arbetssätt har genomförts. Framöver kommer inga uppdateringar göras på denna sida och den kommer så småningom även tas bort.
Information om samarbetet kring hjälpmedel i Västra Götaland, inklusive samarbetsorganisation, försörjningsavtal, handböcker/regelverk (inklusive information om hur förslag om nya hjälpmedel i sortimentet görs) samt sidor för erfarenhetsutbyte mellan vård/ och omsorgsgivare finns nu istället här.
Att samarbeta i Västra Götaland kring digitala hjälpmedel inom vård och socialtjänst är ett naturligt nästa steg i arbetet för en god hälsa och en jämlik vård och omsorg i Västra Götaland. Över tid bygger vi en gemensam ”butik” för digitala hjälpmedel inom socialtjänst och hälso- och sjukvård utifrån invånarnas och verksamheternas behov. För att åstadkomma detta samarbetar regionen och 48 kommuner i länet kring gemensamt sortiment, upphandling, regelverk, logistik och support.
Under år 2021 hade projektet Välfärdsteknik i samverkan i uppdrag att genom en utredning ta fram ett beslutsunderlag som beskriver om och i så fall hur ett enhetligt definierat sortiment av digitala hjälpmedel kan tillhandahållas till invånarna i Västra Götaland, de 49 kommunerna, Västra Götalandsregionen och de privata vårdgivarna via Hjälpmedelscentralen. Projektet genomförde en utredning som nu är färdigställd och sammanställs i tre dokument nedan:
Från 2022 förlängs uppdraget och kompletteras för att innefatta:
Från årsskiftet 2022/2023 tillsattes resurser för att utreda hur data från digitala hjälpmedel långsiktigt bör hanteras för att säkerställa att invånarens hjälpmedel är ändamålsenliga utifrån ett datahanterings- och informationssäkerhetsperspektiv. Arbetet genomfördes i form av en förstudie som sammanfattas i nedanstående dokument".
Projektägare är Kristina Lännergren VD, VästKom och Magnus Kronvall Chef avdelning specialiserad vård, läkemedel och medicintekniska produkter, VGR
Uppdragsbeskrivning Digitala hjälpmedel i samverkan i samverkan
Avsiktsförklaring Välfärdsteknik i samverkan
Förstudie digital infrastruktur och datahantering för digitala hjälpmedel i samverkan
I detta uppdrag används genomgående begreppet “digitala hjälpmedel”. Med detta avses både traditionella hjälpmedel med digitala komponenter och det område som vanligtvis benämns ”välfärdsteknik”. Projektets officiella definition av ”Digitala hjälpmedel” lyder:
”Digitala hjälpmedel är digital teknik som syftar till att
Dessa avser både produkter med digitala komponenter som traditionellt brukar räknas som hjälpmedel och produkter som brukar definieras som välfärdsteknik. Alltså produkter med användning inom Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gemensamt är att de används av invånaren i deras vardagsmiljö.”
Äldre nyhetsbrev är arkiverade och kan fås efter förfrågan till samordning.hjalpmedel@vgregion.se
Kontakta Samverkansfunktionen för frågor om samarbetet.