Nytt utseende på vårdsamverkans hemsida

vardsamverkan.se och samtliga delregionala sidor har ändrat utseende, skulle något saknas kontakta sidansvarig. Samtliga sidor gås igenom löpande. 

Digitala hjälpmedel i samverkan

Under en uppstartsperiod har kommunerna och regionen gemensamt drivit ett utvecklingsprojekt: ”Digitala hjälpmedel i samverkan” kring de digitala hjälpmedlen.

Nu har resurser tillsatts i ordinarie strukturer och övergång till ordinarie arbetssätt har genomförts. Framöver kommer inga uppdateringar göras på denna sida och den kommer så småningom även tas bort.

Information om samarbetet kring hjälpmedel i Västra Götaland, inklusive samarbetsorganisation, försörjningsavtal, handböcker/regelverk (inklusive information om hur förslag om nya hjälpmedel i sortimentet görs) samt sidor för erfarenhetsutbyte mellan vård/ och omsorgsgivare finns nu istället här.

Att samarbeta i Västra Götaland kring digitala hjälpmedel inom vård och socialtjänst är ett naturligt nästa steg i arbetet för en god hälsa och en jämlik vård och omsorg i Västra Götaland. Över tid bygger vi en gemensam ”butik” för digitala hjälpmedel inom socialtjänst och hälso- och sjukvård utifrån invånarnas och verksamheternas behov. För att åstadkomma detta samarbetar regionen och 48 kommuner i länet kring gemensamt sortiment, upphandling, regelverk, logistik och support.

Tidslinje

Tidslinje för digitala hjälpmedel

Tidslinjen i text

Frågan om samverkan kring digitala hjälpmedel utreds      

Våren 2021 initieras utredning Välfärdsteknik i samverkan. Utredningen undersöker om och hur ett definierat sortiment av digitala hjälpmedel kan tillhandahållas till invånarna i Västra Götalands län via Hjälpmedelscentralen.

Utredningen visar på goda möjligheter

Hösten 2021 visar utredningen att det finns stora vinster om Västra Götalandsregionen och de 49 kommunerna samarbetar kring försörjning av digitala hjälpmedel. Ett förslag på samverkansavtal för digitala hjälpmedel tas fram och förankras.

Förslaget på samverkansavtal erhåller brett stöd    

Våren 2022 erhåller förslaget på utökat samarbete, genom framtaget förslag på samverkansavtal, ett brett stöd i länet. 33 remissinstanser (100% av svarande) ställer sig positiva till ramarna för samarbetet.

Ledningsrådet beslutar att införa de första produkterna i sortimentet   

Sommaren 2022 fattar Ledningsrådet beslut om att införa de fem första produkterna.  Förberedelser för upphandling av produkterna initieras.

Samverkansavtalet är ute hos huvudmännen för beslut

Hösten 2022 är samverkansavtalet för utökat samarbete kring digitala hjälpmedel ute för beslut hos huvudmännen. VästKom, Ledningsrådet MTP, SRO samt kommunalförbunden har sedan tidigare ställt sig bakom avtalet.

Upphandlingar för de första produkterna annonseras  

Hösten 2022 annonseras upphandlingarna av de första produkterna. Arbetet med upphandlingar av kommande produkter fortskrider.

Första produkterna är på plats i sortimentet

De första produkterna finns i sortimentet för både kommuner och regionen. Det finns möjlighet att köpa eller hyra produkter, med kompetent personal som erbjuder utbildning, rådgivning, logistik och tekniskt underhåll.


Uppdrag

Under år 2021 hade projektet Välfärdsteknik i samverkan i uppdrag att genom en utredning ta fram ett beslutsunderlag som beskriver om och i så fall hur ett enhetligt definierat sortiment av digitala hjälpmedel kan tillhandahållas till invånarna i Västra Götaland, de 49 kommunerna, Västra Götalandsregionen och de privata vårdgivarna via Hjälpmedelscentralen. Projektet genomförde en utredning som nu är färdigställd och sammanställs i tre dokument nedan:

Från 2022 förlängs uppdraget och kompletteras för att innefatta:

  • Påbörja genomförandet genom att ta fram och förankra ett regionalt samverkansavtal samt förtydligade uppdrag till berörda aktörer
  • Stödja styr- och ledningsstrukturen för hjälpmedel samt linjeorganisationen i arbetet med att omsätta den tänkta modellen och resultatet från utredningen till ordinarie drift
  • Förbereda och stödja stegvis utrullning av utvalda produktområden i linjeorganisationen
  • Säkerställa att frågan om hur datahantering ska lösas på kort- och lång sikt omhändertas på ett ändamålsenligt sätt
  • Kontinuerligt vidareutveckla modellen baserat på de lärdomar som framkommer när genomförande påbörjas

Från årsskiftet 2022/2023 tillsattes resurser för att utreda hur data från digitala hjälpmedel långsiktigt bör hanteras för att säkerställa att invånarens hjälpmedel är ändamålsenliga utifrån ett datahanterings- och informationssäkerhetsperspektiv. Arbetet genomfördes i form av en förstudie som sammanfattas i nedanstående dokument".

Projektägare är Kristina Lännergren VD, VästKom och Magnus Kronvall Chef avdelning specialiserad vård, läkemedel och medicintekniska produkter, VGR

Uppdragsbeskrivning Digitala hjälpmedel i samverkan i samverkan

Avsiktsförklaring Välfärdsteknik i samverkan

Förstudie digital infrastruktur och datahantering för digitala hjälpmedel i samverkan

Digitala hjälpmedel

I detta uppdrag används genomgående begreppet “digitala hjälpmedel”. Med detta avses både traditionella hjälpmedel med digitala komponenter och det område som vanligtvis benämns ”välfärdsteknik”. Projektets officiella definition av ”Digitala hjälpmedel” lyder:

”Digitala hjälpmedel är digital teknik som syftar till att

  • bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för en invånare som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning. Oavsett om den är individuellt utprovad eller inte.
  • kontrollera, bibehålla eller förbättra ett medicinskt tillstånd och som är avsedd att kunna användas utan hälso- och sjukvårdsutbildning. Oavsett om den är individuellt utprovad eller inte

Dessa avser både produkter med digitala komponenter som traditionellt brukar räknas som hjälpmedel och produkter som brukar definieras som välfärdsteknik. Alltså produkter med användning inom Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gemensamt är att de används av invånaren i deras vardagsmiljö.”

Ansöka om ny produktanvisning

För att ansöka om ny anvisning i Handbok för personliga hjälpmedel inom Hälso- och sjukvård hittar du ansökningsblanketten och mer information här.

För att ansöka om ny anvisning i Handbok för personliga hjälpmedel inom Socialtjänst hittar du ansökningsblanketten och mer information här.

Nyheter från Digitala hjälpmedel

  • Nyhetsbrev 29 - Uppföljningen visar att samarbetet kring digitala hjälpmedel utvecklas i rätt riktning och att kommunala och regionala verksamheter överlag är nöjda
  • Nyhetsbrev 28 - Fler funktioner för den enkla läkemedelsautomaten kan användas
  • Nyhetsbrev 27 - Kompetens behövs i upphandling av digitala lås och teknisk plattform
  • Nyhetsbrev 26 - Hjälp oss att förbättra samarbetet kring digitala hjälpmedel
  • Nyhetsbrev 25 - Läkemedelsautomat och glukosmätare finns nu i sortimentet

Äldre nyhetsbrev är arkiverade och kan fås efter förfrågan till       samordning.hjalpmedel@vgregion.se 

För frågor

Kontakta Samverkansfunktionen för frågor om samarbetet.

samordning.hjalpmedel@vgregion.se