Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Pressmeddelande: Tryggaste vården för sköra äldre finns utanför sjukhusen

Den tryggaste vården för sköra äldre personer är utanför sjukhusen. Därför kraftsamlar nu kommun, sjukhus och primärvård för att säkerställa vården för de mest utsatta. Målet är en god och trygg vård för sköra äldre – och de som sköter om dem.

Sköra äldre människor får tryggare vård hemma än på sjukhus. Det är ett budskap vårdens parter länge sökt kommunicera ut och som är extra angeläget i det rådandet läget med spridningen av coronaviruset.

De tre parterna är helt överens och kraftsamlar nu resurser för att kunna komma till patienterna som är i behov av vård i stället för att de åker till sjukhuset där de riskeras att utsättas för smittspridning.

– Vi förstår att många äldre och också anhöriga automatiskt tänker att det är på sjukhus den tryggaste vården finns, kanske särskilt nu i coronatider. Inget kan vara mer fel, säger Annette Trenge Jarlshammar, chefläkare, Skaraborgs sjukhus.

Fokus i samarbetet ligger just nu på att skydda extra sårbara personer. Det handlar då främst om sköra äldre, många finns inom kommunernas äldreomsorg.

– Vi ska alltid sträva efter en patientsäker vård på patientens villkor, det sker oftast bäst i hemmet, säger Per Granath sektorchef vård och omsorg, Skövde kommun. Nu löser vi det genom tät samverkan med sjukhuset och vårdcentralen, på distans eller i patientens hem, och mellan de kompetenser patienten och dennes tillstånd kräver. För en äldre, sjuk person är det ofta att föredra att vårdas i en miljö man är van vid, av personal man känner.

Chefer diskuterar nu över huvudmannagränser för att hitta lösningar på de nya utmaningar som dyker upp i det dagliga arbetet.

– Primärvården samarbetar intensivt med kommun och sjukhus så att de äldre kan vara kvar i sitt hem även vid infektion, säger Susanne Lidén primärvårdschef Närhälsan östra Skaraborg.

Följsamhet till gemensamma rutiner är nu av största vikt. De ska ge stöd för verksamheterna och säkerställa vård på rätt vårdnivå. Rutinerna handlar främst om följande:

  • Medicinska vårdplaner ska finnas upprättade och användas som vägledning vid bedömning av försämrat hälsotillstånd.
  • Medarbetare inom den kommunala hälso- och sjukvården ska använda ett framtaget beslutstöd, BViS för att säkerställa bedömning vid försämrat hälsotillstånd.
  • Sjukhusvård ska föregås av bedömning av läkare inom primärvården.

Vårdsamverkan i Skaraborg

Inom vårdsamverkansorganisationen i Skaraborg möts chefer från regionens hälso- och sjukvård, tandvård, folkhälsa, kommunal vård och omsorg, socialtjänst samt skola för att skapa förutsättningar att ge personer som behöver insatser från både kommun och region bästa möjliga vård, stöd och omsorg.

För mer information:

Per Granath, sektorchef vård och omsorg, Skövde kommun 0500-49 85 27

Susanne Lidén, primärvårdschef Närhälsan östra Skaraborg 070-458 99 79

Annette Trenge Jarlshammar, chefläkare, Skaraborgs Sjukhus 0500-43 10 96


Senast uppdaterad: 2023-04-24 09:06