Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skaraborgskt Mini-Maria startar 2023

Tidiga, samordnade insatser från både kommun och region ska förhindra att unga hamnar i ett beroende. Mini-Maria är en mottagning för ungdomar upp till 21 år med rådgivning och tidiga insatser när det gäller risk- och skadligt bruk av alkohol, droger och spel om pengar.

Vårdsamverkan Skaraborg har via samverkansgrupperna Vuxna psykisk hälsa och missbruk/beroede och Barn och unga deltagit i förstudier som nu mynnat ut i beslut om Mini-Maria i Skaraborg. Målet är att nå ungdomar och närstående i ett tidigt skede och arbeta främjande för att förhindra drogberoende och/eller allvarlig psykisk ohälsa.

Samtliga 15 kommuner i Skaraborg kommer att samverka med regionen för att driva verksamheten. Skövde kommun blir tillsammans med VGR huvudman och socialnämnden i Skövde har tecknat samverkansavtal med Östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Skövde tecknar i sin tur avtal med övriga kommuner.

För att alla ska få tillgång till mottagningarna planeras fyra mottagningar runt om i Skaraborg, när verksamheten är fullt utbyggd. I Skövde och Lidköping kommer det att finnas huvudmottagningar och i Mariestad och Falköping satellitmottagningar.
Avtalet gäller från 1 januari 2023, verksamheten ska byggas upp stegvis och ska vara igång med verksamhet senast den 1 september nästa år. Var i städerna mottagningarna ska ligga är i dagsläget inte klart.


Senast uppdaterad: 2022-12-21 17:59