Familjecentraler och familjecentralsliknande verksamheter
Kommuner och regioner har ett ansvar i att stödja föräldrar i sitt föräldraskap. Att stödja föräldrar i föräldraskapet är en av de viktigaste insatserna samhället kan göra för att främja barns hälsa och utveckling. Trygga och välinformerade föräldrar är en viktig förutsättning för en positiv utveckling för barnet och minskar risken för en rad olika hälsoproblem och riskbeteenden. Målet med familjecentraler och familjecentralsliknande verksamheter är att bidra till att utjämna skillnader i hälsa och livsvillkor hos befolkningen.
En familjecentral och en familjecentralsliknande verksamhet är en arena där kommun och region genomför gemensamma tidiga insatser riktade till barn och föräldrar. Verksamhetens uppdrag är att arbeta för att främja trygga uppväxtvillkor för barn genom att bland annat sprida kunskap till, och stödja, föräldrar och blivande föräldrar. Det är en generell ingång som når nästan alla föräldrar, och som samtidigt kan erbjuda kompletterande stödinsatser för dem som är i behov av det. En familjecentral är en samlokaliserad verksamhet som minst består av barnmorskemottagning, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst
med inriktning mot förebyggande arbete. En familjecentralsliknande verksamhet är en verksamhet med samverkan mellan minst tre av basverksamheterna. Utöver basverksamheterna kan även andra samhällsaktörer ingå i samarbetet.
Det nya samverkansavtalet som gäller från och med 1 mars 2024 gäller samtliga 49 kommuner i Västra Götaland samt Västra Götalandsregionen. Det är ett gemensamt styrdokument mellan huvudmännen, och anger en miniminivå för den lokala samverkan, där lokal nivå har möjlighet att göra överenskommelser i samverkan utöver det som omfattas av detta samverkansavtal.
Syftet med ett gemensamt samverkansavtal för familjecentraler och familjecentralsliknande verksamheter i Västra Götaland är:
- att tydliggöra uppdrag och förväntningar
- att skapa likvärdigt innehåll i verksamheterna
- att kvalitetssäkra verksamheterna
- att säkra samverkan mellan huvudmännen