Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Matvanor

Här kan du läsa mer om matvanor och hur goda sådana kan gynna din hälsa. Du erbjuds även föreläsningar och tips på var du kan få stöd med att förbättra dina matvanor.

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken att drabbas av eller försämra kroniska sjukdomar. Särskilt tydliga är sambanden för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancersjukdomar. Vad och hur ofta du äter vissa livsmedel kan ge en indikation på om du har goda matvanor. Konsumtion av grönsaker, rotfrukter, frukt eller bär är friskfaktorer som främjar en god hälsa.

Regelbundna matvanor kan bidra till att skapa positiva rutiner och en struktur i vardagen, något som kan vara positivt för ditt välbefinnande och din psykiska hälsa. Hur du äter är inte bara viktigt för hur du mår, utan även för miljön. Den mat som produceras och konsumeras involverar flera aktörer i samhället. Den påverkar alla 17 globala hållbarhetsmål.

Så kan du få hjälp med dina matvanor

Här kan du ta del av tips på var du kan få hjälp att äta nyttigare och inspiration till hälsosammare matlagning.

Matkassen – färdiga recept och tips för bra mat

Känns det svårt att komma igång med mer hälsosam mat? Med Västra Götalandsregionens initiativ Matkassen får du tips på hur du kan tänka när du handlar, en färdig shoppinglista med näringsrika matvaror och förslag på tio goda, nyttiga och billiga veckomenyer.

Läs mer på Matkassen

Kostråd från Livsmedelsverket

Ta gärna del av Livsmedelsverkets råd i Hitta ditt sätt med rekommendation att äta grönare, lagom mycket och att röra på sig.

Ta del av Livsmedelsverkets kostråd

Vårdguiden – Så äter du hälsosamt

Hos Vårdguiden 1177 kan du också få tips på hur du kan göra dina matvanor mer hälsosamma.

Ta del av Vårdguiden 1177:s kosttips

Hälsosamma matvanor på kort och lång sikt

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR2012) beskriver matvanor som är hälsosamma båda på kort och lång sikt.

Ta del av tips på hälsosamma matvanor hos Livsmedelsverket

Vetenskapligt förankrade livsstilsråd hos Sundkurs

Sundkurs är initiativ med fokus på att presentera forskning som gynnar en hälsosam livsstil, men på ett lättförståeligt sätt.

Ta del av Sundkurs vetenskapligt förankrade livsstilsråd

 


Senast uppdaterad: 2023-03-22 09:55