Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Alkohol

Här har vi samlat information till dig som vill veta mer om alkoholens effekter på dig och var du kan få hjälp om du vill minska din alkoholkonsumtion.

Trots nyhetsrubriker om hälsovinster med alkohol så påverkar alkohol kroppen negativt. Alkoholkonsumtion kan bland annat öka risken för sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och leversjukdomar, sänka din livskvalitet och i vissa fall leda till en för tidig död. Människor är olika känsliga för alkoholens effekter och även de aktuella omständigheterna i livet kan påverka. Men alkoholen skadar fler än den som dricker vilket visar sig genom alkoholens koppling till bland annat våldsbrott, trafikolyckor och otrygg uppväxtmiljö för barn och unga. Det finns dock bra hjälp att få om du vill förändra dina alkoholvanor.

Hur mycket är egentligen okej att dricka?

Att du ens funderar över dina alkoholvanor är ett bra första steg. För att få en bättre bild av ditt drickande och om det är inom gränserna för vad som anses vara normalt kan du göra ett självtest på Alkoholprofilen.

Testa dina alkoholvanor på Alkoholprofilen

Så vad räknas då som riskfylld alkoholkonsumtion? Jo, det definieras utifrån den totala veckokonsumtionen av alkohol och eller det totala alkoholintaget vid ett enskilt tillfälle. Riskfylld konsumtion innebär att du som:

 • Man dricker mer än 14 standardglas per vecka.
 • Kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka.
 • Man dricker 5 standardglas vid ett och samma tillfälle.
 • Kvinna dricker 4 standardglas vid ett och samma tillfälle.

Ett standardglas motsvarar en liten starköl på 33 centiliter, ett glas vin på 10 centiliter eller en drink/shot på 4 centiliter.

Vad kan du göra om du vill minska ditt drickande?

 • Börja med en nykter period då du inte dricker något alls.
 • Berätta för andra att du vill dricka mindre och be dem stötta dig i detta.
 • Hitta nya aktiviteter som inte innefattar alkohol.
 • Börja föra en alkoholdagbok där du skriver ner när och hur mycket du dricker. Kanske kan du hitta ett mönster och se när du lockas att dricka mer än du egentligen vill?
 • Ha inte alkohol hemma då det kan utgöra en onödig frestelse.
 • Ta kontakt med din läkare på vårdcentralen och kolla vilken hjälp de kan erbjuda.
 • Gå med i en stödgrupp för personer som har problem med alkohol.

Föreläsningar

Föräldraföreläsning om alkohol och droger med årets drogförebyggare Dzemal Sabovic ihop med projektledaren Alexander Brekke

Hur arbetar vi för att minska risken för alkohol- och drogdebut bad barn och unga? Vilka är skadeverkningar och vad innebär en för tidig alkoholdebut för den unga hjärnan? Konkreta tips och råd till föräldrar och andra viktiga vuxna.

Du tar del av föreläsningen här.

Webbföreläsningar med Frida Dangardt, docent och specialistläkare vid Barnfysiologen, Drottning Silvias Barnsjukhus och vid Institutionen för Medicin, Göteborgs universitet.

Så kan du få stöd och hjälp

Socialmedicinsk mottagning

På socialmedicinsk mottagning i Kungälvs kommun kan då få råd, behandling och stöd med missbruk av alkohol och/eller narkotika. 

Läs mer på socialmedicinsk mottagnings webbsida.

Alkohollinjen

Gratis och anonym stödlinje till den som funderar över sina alkoholvanor. Du når dem på 020-84 44 48

Läs mer på Alkohollinjens webbsida.

Alkoholhjälpens självhjälpsprogram

Ett kostnadsfritt och digitalt KBT-baserat självhjälpsprogram för den som vill förändra sina alkoholvanor. Programmet löper under 10 veckor och har gett god effekt i flera studier. 

Läs mer om självhjälpsprogrammet på Alkoholhjälpens webbsida.

Så kan du ändra dina alkoholvanor – 1177

Tips från 1177 om hur du kan tillväga för att förändra dina alkoholvanor.

Läs mer på 1177:s webbsida.

Alkohol och din hälsa – Västra Götalandsregionen

Broschyr med råd och stöd till dig som vill ändra dina alkoholvanor.

Ta del av Västra Götalandsregionens broschyr.

Fakta om alkohol – IQ

IQ är en organisation som arbetar för en hälsosam användning av alkohol och på deras webbsida hittar du bland annat information om alkohol och dess effekter.

Läs mer på IQ:s webbsida.

Anhörigstöd

Lever du med någon som har ett alkoholmissbruk och vill ha stöttning? Hos kommunens anhörigstöd kan du få prata med en professionell som kan stötta dig och tipsa om vilken hjälp kommunen erbjuder.

Läs mer om anhörigstödet och vad de kan hjälpa dig med.


Senast uppdaterad: 2023-01-26 10:33