Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Ny rutin för öppenvårdsprocessen

Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG, tog den 10 juni ställning till länsgemensam rutin för Öppenvårdsprocess.

Rutinen är ett komplement till Länsgemensam Riktlinje för öppenvårdsprocessen Västra Götaland och börjar gälla 1 september 2024. Rutinen beskriver hur informationsutbytet hanteras i IT-tjänsten SAMSA. Som stöd för implementeringen finns initialt en presentation om rutinen framtagen.  
 

Både riktlinje, rutin och presentationer om dessa hittar ni på sidan Öppenvårdsprocessen - Patientsäkra vårdövergångar - Vårdsamverkan i Västra Götaland (vardsamverkan.se) 
 

Länsgemensam rutin för öppenvårdsprocessen och IT-tjänsten SAMSA gäller för samtliga kommuner i Västra Götaland och hälso- och sjukvårdsförvaltningarna i Västra Götalands Regionen (VGR) samt vårdgivare som respektive part har avtal med. 

Varje huvudman ansvarar för att verksamheterna arbetar utifrån den länsgemensamma riktlinjen och den länsgensamma rutinen för öppenvårdsprocessen. Rutinen ska läsas och förstås mot bakgrund av riktlinjen.   

Öppenvård är all vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus. Det kan till exempel vara besök hos allmänläkare eller sjuksköterska på en vårdcentral, eller besök hos en specialistläkare.  

Syftet med rutinen är att öka patientsäkerheten och säkerhetsställa informationsöverföringen i öppenvårdsprocessen. Rutinen ska stödja ett personcentrerat förhållningssätt vid vårdövergångar där patienten är delaktig i processen utifrån sina egna möjligheter.