Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Tandvårdsintyg och uppsökande verksamhet

Personer i vissa utsatta grupper har rätt att få intyg om N-tandvård och en årlig munhälsobedömning i sin bostad och nödvändig tandvård vid behov.

Tandvårdssamordning Koncernkontoret har övergripande ansvarar för den uppsökande verksamheten med munhälsobedömningar och för att berättigade personer ges intyg om N-tandvård.

Samverkan – uppföljning – utvärdering

Enligt 3.13 i HoS-avtalet från 2017 ska en överenskommelse mellan VGR och kommunerna reglera samverkan, uppföljning och utvärdering kring både munhälsobedömningarna och utbildningar för omsorgspersonal.
Överenskommelsen 2018 – samverkan om Munhälsa 

Munhälsobedömning

Munhälsobedömning, MHB, är en förenklad kontroll av munhåla, tänder och tandersättningar. Den utförs i bostaden av legitimerad tandhygienist. Personen måste ha ett intyg om N-tandvård och ha tackat ja till MHB. Behovet av insatser bedöms med utgångspunkt från vad patienten eller personalen kan klara av. Tandhygienisten ska vid behov hänvisa till vårdgivare som kan ge N-tandvård.

Utbildning i munhälsovård

En viktig del i den uppsökande verksamheten är den årliga och kostnadsfria utbildningen för kommunens vårdpersonal i allmän munhälsovård. Utbildningen kan varieras med olika teman och anpassas till olika personalgrupper.


Senast uppdaterad: 2023-10-31 09:05