Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gränsdragningsproblematiken i hälso- och sjukvårdsfrågor

Ellinor Englund, förbundsjurist på SKL, besökte SIMBA den 9 november 2018 för att belysa gränsdragningsproblematiken mellan kommun och region i hälso- och sjukvårdsfrågor.

Politiker och chefer var inbjudna till informationsmöte gällande ansvarsfördelningen mellan region och kommun.    

Gränsen för vilken hälso- och sjukvård som kommunerna har skyldighet och befogenhet att meddela är till vissa delar oklar.

Ellinor lyfte att vilka hälso- och sjukvårdsåtgärder som kommunerna får utför är inte helt tydligt men att det följer primärvårdens ansvar. Primärvården svarar för behovet av sådan grundläggande medicinsk behandling,omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering som inte kräversjukhusens medicinska och tekniska resurser eller annan särskild kompetens. Kommunerna får därtill endast utföra hälso- och sjukvård i de verksamheter som regleras i hälso- och sjukvårdslagen. Ansvarsfördelningen får inte avtals bort. Om nuvarande fördelning är ändamålsenligt kan diskuteras, men det är den vi har
att förhålla oss och ta hänsyn till i vårt samverkansarbete.

Här kan du se Powerpointpresentationen från föredraget.


Senast uppdaterad: 2022-09-28 13:48