SIP-implementering i Göteborgsområdet
Aktuella aktiviteter och inbjudningar
Det pågår en stor satsning i Göteborgsområdet för att stärka arbetet med SIP som verktyg i samverkan!
Vårdsamverkan i Göteborgsområdet arbetar sedan år 2021 utifrån en delregional implementeringsplan för SIP – som bygger på den länsgemensamma satsningen Stärkt arbete med SIP i Västra Götaland. Ledningsgrupp i samverkan (LGS) och samtliga Temagrupper har under våren 2021 ställt sig bakom denna implementeringsplan som bygger på en kaskadmodell.
På delregional nivå finns utvecklingsledare och delregional SIP-koordinator med uppdrag att samordna, stödja och följa det lokala arbetet med att implementera SIP. Inom närområdessamverkan på NOSAM-nivån finns lokala SIP-samordnare, utsedda av NOSAM, som kartlägger SIP-implementeringen och följer de utsedda SIP-utbildare som finns i respektive närområde.
Varje NOSAM och även Sahlgrenska universitetssjukhus har kunnat ansöka om stimulansmedel som ett stöd att få igång arbetet. Kaskadmodellen bygger ökad kunskap om SIP-processen hos medarbetare inom kommun och region och följer och stödjer arbetet som sker på lokal nivå.
Implementeringsplan SIP som verktyg i samverkan i Göteborgsområdet
Idag finns utsedda SIP-samordnare inom varje NOSAM-område:
Uppdragsbeskrivning för lokal SIP-samordnare (gäller från och med 2023-01-01)
Kontaktlista SIP-samordnare
Karta SIP-samordnare i Göteborgsområdet
Utvecklingsledare och delregional SIP-koordinator stödjer SIP-implementeringen, utbildar SIP-utbildare och följer fortlöpande upp hur arbetet fortskrider genom rapporter från lokala SIP-samordnare. Det genomförs även informationsträffar om Stärkt arbete med SIP riktat till chefer och ledare kontinuerligt, för att ytterligare stärka kunskap om SIP och implementering av detta samverkansverktyg.
- Uppdragsbeskrivning delregional SIP-koordinator 2023
- Uppdragsbeskrivning delregional SIP-koordinator 2022
Kontakta gärna delregionala eller lokala kontaktpersoner vid frågor om vår gemensamma satsning för stärkt arbete med SIP i Göteborgsområdet.
SIP-nätverk i Göteborgsområdet
Under hösten 2021 och våren 2022 har heldagsutbildningen för SIP-utbildare ”Lär dig lära ut SIP” genomförts vid 11 tillfällen. I Göteborgsområdet finns nu ungefär 200 stycken utsedda SIP-utbildare, som arbetar inom både region och kommun, Sahlgrenska universitetssjukhus och privata skolor etc, som har genomgått denna utbildning. Det finns SIP-samordnare inom varje NOSAM och inom Sahlgrenska universitetssjukhus som följer dessa SIP-utbildares utbildningar och rapporterar detta till delregional SIP-koordinator.
Under år 2022 fortsätter det delregionala stödet enligt den delregionala implementeringsplanen för SIP i form av SIP-nätverk för utsedda SIP-samordnare och utbildade SIP-utbildare. Dessa nätverksträffar leds av delregional SIP-koordinator och delregional SIP-utbildare i syfte att stödja, vidmakthålla och utveckla SIP-implementeringsarbetet som görs på lokal nivå. Träffarna ger möjlighet till erfarenhetsutbyte och kontakt mellan deltagare, metodhandledning och utbildningsstöd för SIP-utbildare, samtidigt som det lokala SIP-arbetet följs från delregional nivå härigenom.
Nätverksträffarna startade i januari månad och har under våren utvecklats utifrån de behov och önskemål som deltagarna har uttryckt. Det har resulterat i totalt tre tillfällen för SIP-utbildare att träffas och utbyta erfarenheter och knyta kontakt med varandra, samt två tillfällen där mer riktad information utifrån uppkomna teman har presenterats.
Under hösten 2022 kommer fortsatta nätverksträffar att formas utifrån SIP-utbildarnas egna behov för att utveckla SIP-arbetet och komma vidare i sitt uppdrag som SIP-utbildare lokalt. SIP-samordnare har träffats under fyra tillfällen våren 2022 och delårsrapport kommer snart att publiceras där lägesbilden för den lokala SIP-implementeringen framgår.