Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Internationella suicidpreventiva dagen 2022 – Stöd till efterlevande

Ett självmord drabbar många människor kring den som avlidit och kan leda till både sämre psykisk hälsa och högre suicidrisk hos närstående. Stöd till de efterlevande är därför en viktig del av det suicidpreventiva arbetet.

Den 10 september varje år uppmärksammas suicid genom den suicidpreventiva dagen. Dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO).

Denna dag uppmärksammas på olika sätt av flera olika aktörer i Sverige. Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att samordna det nationella arbetet inom psykisk hälsa och suicidprevention och genomför ett seminarium den 8:e september. Temat för seminariet är Stöd till efterlevande.

Läs mer och anmäl dig här Suicidpreventiva dagen 2022 – Stöd till efterlevande — (folkhälsomyndigheten.se)

Suicidprevention i Västra Götaland 

I Västra Götaland finns olika typer av stöd och som Västra Götalandsregionen informerar om på Efterlevandestöd vid självmord VGR (1177.se)

Att uppmärksamma den 10 september är en del i Västra Götalandsregionens arbete med Handlingsplan för suicidprevention i Västra Götaland 2020-2025. Handlingsplanen är en gemensam grund för kommunernas och regionens suicidpreventiva arbete och för samarbetet med andra aktörer.

Syftet med handlingsplanen är att med suicidpreventiva åtgärder minska antalet suicid och suicidförsök i Västra Götaland.

Läs mer om handlingsplanen och hur den ska följas upp på Handlingsplan för Suicidprevention - Vårdsamverkan i Västra Götaland (vardsamverkan.se)


Senast uppdaterad: 2022-09-02 13:57