Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fastställd rutin kring hälso- och sjukvård till asylsökande och personer utan nödvändiga tillstånd

Rutinen beskriver möjlighet att teckna en överenskommelse om insatser och ersättning vid kommunal primärvård.

Rutin vid hälso- och sjukvård i hemmet till asylsökande och personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd är fastställd.

Kommer överens om ansvaret

Västra Götalandsregionen (VGR) ansvarar för hälso- och sjukvård till personer som vistas i Västra Götaland och som omfattas av lag (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. (asylsökande) samt lag (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd (papperslösa m.fl.), oavsett boendeform. Ansvaret regleras i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Denna Rutin beskriver en möjlighet att teckna en överenskommelse om insatser och ersättning vid kommunal primärvård.

Kommunerna i Västra Götaland har enligt lag inte något hälso- och sjukvårdsansvar för asylsökande och personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd men kan efter överenskommelse och mot ersättning vara utförare av hälso- och sjukvårdsinsatser åt VGR. Överenskommelse begränsas till insatser, inte övertag av ansvar samt att insatserna bedöms vara på primärvårdsnivå.

Mer information på Vårdgivarwebben

Vård av personer från Ukraina - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)


Senast uppdaterad: 2022-04-21 14:54