Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ally, 81 år

Scenario:

Ally har ramlat hemma och ådragit sig en höftfraktur. Frakturen opereras och hon får belasta höften fullt. Ally ska ha Fragmin-injektion under tre veckor men behöver inga övriga medicinska insatser. Hon bor på landet i villa med två våningar och har drygt en mil till vårdcentral och rehabmottagning. Ally behöver stöd för att träna styrka, förflyttningar och att bibehålla fysisk förmåga.

 

Sjukhuset kallar till samordnad vård- och omsorgsplanering, SVPL. På denna lyfts behov av träning av förflyttningar och att bibehålla fysik förmåga samt utprovning av hjälpmedel. Ally behöver också insatser från hemtjänsten för att klara sig hemma efter utskrivning. Ally har mycket svårt att gå i trappan när man försöker träna detta på sjukhuset inför utskrivning. På vårdplaneringsmötet beslutas att hon ska få kommunal hemsjukvård eftersom det innebär stora svårigheter att ta sig till vårdcentral och rehabmottagning. Under denna tid ges de ordinerade Fragmin-injektionerna av hemsjukvården.

Följande tre veckor kommer kommunens sjuksköterska hem dagligen för att ge Fragmin-injektionen. Kommunens fysioterapeut har förskrivit en rollator och Ally gångtränar med denna dagligen med hemtjänstpersonalen enligt fysioterapeutens ordination. Kommunens arbetsterapeut och fysioterapeut bedömer att Ally behöver längre tid av rehabilitering innan hon klarar förflyttningar och aktiviteter i det dagliga livet, ADL, självständigt.

Efter en tid klarar Ally förflyttningar på ett säkert sätt och är beredd att fortsätta rehabiliteringen på rehabmottagning. I samband med utskrivningen från kommunens hemsjukvård tar kommunens arbetsterapeut och fysioterapeut kontakt med den rehabmottagning som Ally valt, för att säkerställa informationen om det fortsatta behovet av rehabilitering. Information ges också till aktuell vårdcentral eftersom Ally skrivs ut från den kommunala hemsjukvården.


Senast uppdaterad: 2018-04-18 14:55