Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Siv, 72 år

Scenario:

Siv har typ 2 diabetes och polyneuropati. Hon besväras av smärta i fötterna, har yrsel och lätt för att svimma. Siv har dessutom anemi och får injektion av läkemedlet Behepan var tredje månad. Övriga mediciner ansvarar Siv för själv och hon klarar sig bra i hemmet med hjälp av insatser från hemtjänst. Siv tycker det är besvärligt att gå ut, även om hon har en rollator behöver hon en person som stöd för att känna sig trygg.
Nästa vecka ska hon till vårdcentralen för att få sin injektion. Siv gruvar sig mycket för det och hör därför av sig till kommunens sjuksköterska för att höra om hon kan få hemsjukvård.

Trots att Siv har stora svårigheter att förflytta sig är det rimligt att hon tar sig till vårdcentralen för injektion, då insatsen är så sällan förekommande. Kommunens sjuksköterska informerar Siv att det inte är aktuellt med beslut om hemsjukvård då det endast är en insats var tredje månad. Siv får därför fortsätta att ta sig till vårdcentralen för att få injektionen. Skulle Siv vara tillfälligt förhindrad att ta sig till vårdcentralen av medicinska skäl kan vårdcentralen göra ett hembesök.

En vecka senare besöker Siv vårdcentralen och får sin första injektion. I samband med besöket berättar Siv om tilltagande smärta i fötterna. Sjuksköterskan beslutar då att kalla Siv till nytt läkarbesök för eventuell behandling av hennes smärta.

På läkarbesöket får Siv behandling för smärtan. Då uppmärksammas också att Siv har behov av rehabiliterande insatser för att om möjligt förbättra hennes gång- och förflyttningsförmåga. Siv kontaktar en rehabmottagning och får tid till träning.
När hon varit på rehabmottagningen är hon helt slut och när det är dags för nästa träningstillfälle orkar hon inte utan avbokar besöket. När detta upprepats ett par gånger kontaktar rehabmottagningen kommunens rehabenhet.
Kommunens fysioterapeut bedömer att Siv har behov av hemrehabilitering över tid och beslutar därför om kommunal hemsjukvård. På grund av beslutet om hemsjukvård kommer även kommunens sjuksköterska hem och ger Siv injektion när det är dags nästa gång.

På grund av bättre smärtlindring och rehabiliterande insatser blir Siv starkare och klarar sig bättre i vardagen. Efter en tid bedömer kommunens fysioterapeut att Siv kan fortsätta sin rehabilitering på en rehabmottagning. Den kommunala hemsjukvården avslutas och information förs över till vårdcentralen och den rehabmottagning Siv har valt.


Senast uppdaterad: 2018-04-18 14:55