Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Amina, 8 år

De flesta barn och ungdomar med kroniska eller allvarliga sjukdomar behandlas av vårdnadshavare i hemmet när de inte har behov av sjukhusvård. Det vägledande patientfallet med barnperspektiv illustrerar att behov av kommunal hemsjukvård även förekommer i särskilda fall hos barn och ungdomar. Det finns dock inte något ofta förekommande patientfall som kan generaliseras, utan det är individuella lösningar för varje enskild individ. Patientfallet Amina är ett sådant exempel.

Scenario:

Amina har en urinvägsproblematik med återkommande infektioner, med risk för njurskada. Vid infektion behöver barnet antibiotika intravenöst omgående. Man har tidigare försökt behandling med tabletter vid dessa tillfällen utan resultat. Antibiotikan behöver ges tre gånger jämnt fördelat över dygnet under 10 dagar.

Barnmottagningen kallar kommunens hemsjukvård till en vård- och omsorgsplanering angående Aminas behov av att få antibiotika utan att behöva vara inlagd på sjukhus. Man kommer överens om att den intravenösa infarten sätts av barnmottagningen och överrapporterar medicinsk information om bland annat hur medicinen ska blandas.

Dagtid ges medicinen på barnmottagningen som finns på samma ort där Amina bor. På kvällen ges medicinen av kommunens sjuksköterska. Smärtan försvinner på något dygn och Amina kan gå i skolan som vanligt. När hon går i skolan kommer hon till barnmottagningen innan skolan börjar. Nästa behandling får hon direkt efter skolan. Insatsen görs av kommunens sjuksköterska enligt överenskommelse kvällstid och under helgen då mottagningen är stängd. Amina behöver för övrigt inte kommunal hemsjukvård.

Amina med familj flyttar tillbaka till den kommun där de bott tidigare för att få avlastning av släktingar. Amina får återigen urinvägsinfektion och behöver behandling som tidigare. Det är tre mil till barnmottagningen och det är därför inte längre möjligt att åka två gånger om dagen för intravenös medicinering på mottagningen dagtid.

Barnmottagningen kallar den nya kommunens hemsjukvård till en vård- och omsorgsplanering. Man kommer överens om att Amina får beslut om kommunal hemsjukvård under dessa behandlingsperioder för att kunna fortsätta att gå i skolan. Beslutet om kommunal hemsjukvård är motiverat trots att det är en tillfällig insats eftersom den är återkommande och behöver utföras flera gånger om dygnet.

Kommunens sjuksköterska utför behandlingen i hemmet före och efter skolan samt på kvällen. Barnmottagningen överrapporterar medicinsk information och bibehåller läkaransvar med återkommande medicinska kontroller på mottagningen. Det är också barnmottagningen som ansvarar för att sätta infart fortsättningsvis när det är aktuellt och som förskriver samt har kostnadsansvar för infart och tillhörande läkemedel. Kommunens hemsjukvård ska veta vem som är ansvarig läkare, klinik, samt när och hur kontakt tas under dygnet.


Senast uppdaterad: 2018-04-18 14:55