Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Avtalets åtta vägledande patientfall finns nu tillgängliga här på webben

För att underlätta praktisk tillämpning av Hälso- och sjukvårdsavtalet i Västra Götaland finns gemensamt framtagna tillämpningsanvisningar i form av åtta vägledande patientfall. Samtliga patientfall genomsyras av avtalets värdegrund där det gemensamma ansvaret med individens perspektiv är i centrum.

Sedan regionbildningen 1999 har kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen, VGR, reglerat ansvarsfördelning och samverkan för hälso- och sjukvård genom ett gemensamt Hälso- och sjukvårdsavtal. Den 1 april 2017 träder det femte avtalet i ordningen i kraft, och redan nu lanseras avtalets tillämpningsanvisningar i form av åtta vägledande patientfall.

Då det nya avtalet fokuserar på parternas gemensamma ansvar har det varit extra viktigt att skapa ett stöd och en vägledning åt medarbetare och chefer i den praktiska tillämpningen av avtalet denna gång, allt för att underlätta samarbetet mellan parternas samtliga vårdgivare.

Patientfallen är tänkta att användas som diskussionsunderlag och utbildningsmaterial för medarbetare och chefer i samverkan. I varje patientfall beskrivs ett scenario med efterföljande vägskäl för beslut. 

  • Patientfallen finns tillgängliga som PDF från och med den 17 mars:  Vägledande patientfall.pdf
  • Den 6 april 2017 kommer denna webbsida att byta kostym då Västra Götalandsregionens nya webbplats publiceras. Då kommer en webbaserad version av patientfallen lanseras här.

Senast uppdaterad: 2018-04-18 14:55