Samsjuklighet
Socialstyrelsen genomförde 2019 en kartläggning som påvisade att det finns en stark koppling mellan skadligt bruk eller beroende och psykisk ohälsa, det vill säga samsjuklighet. Socialstyrelsen menar att personer med samsjuklighet är en heterogen grupp av individer med olika behov som generellt har sämre hälsa med stor överdödlighet. Personer med samsjuklighet är också en grupp som oftare ”faller mellan stolarna” då de är i behov av insatser från flera olika aktörer samtidigt. Det är också vanligt förekommande att tvister uppstår mellan huvudmännen om ansvar och ekonomi för insatser till målgruppen.
Samsjuklighetsutredningens delbetänkande, "Från delar till helhet – En reform för samordnade, behovsanpassade och personcentrerade insatser till personer med samsjuklighet", föreslår en omfattande reform av samhällets insatser för personer med samsjuklighet, det vill säga skadligt bruk eller beroende kombinerat med psykisk ohälsa. Utredningen rekommenderar att ansvaret för all behandling av skadligt bruk och beroende samlas hos regionernas hälso- och sjukvård, istället för att delas mellan kommuner och regioner som idag. Syftet är att skapa en mer samordnad, behovsanpassad och personcentrerad vård. Förslagen baseras på dialoger med personer med samsjuklighet, anhöriga och berörda verksamheter.
Med utgångspunkt i samsjuklighetsutredningen samt den förstudie som Närvårdssamverkan Södra Älvsborg och Boråsregionen genomförde under 2023 syftar projektet till att förbättra vård och omsorg för personer med samsjuklighet, genom att se över formerna för samverkan för målgruppen. För att läsa mer om förstudien klicka här.
Närvårdssamverkan följer arbetet med samsjuklighetsutredningen både på nationell och regional nivå. I ett första skede har SÄS och kommunerna i Sjuhärad valt att fokusera på att implementera en modell för integrerad beroendevård, klicka här för mer information om arbetet med integrerad beroendevård. Fler insatser kan tillkomma.