Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

ViSam

Samverkansmodell för planering och informationsöverföring

När en patient, inom kommunal hälso- och sjukvård insjuknar, gör ansvarig sjuksköterska en bedömning om läkare ska kontaktas eller ej, samt om ambulans behöver tillkallas.

För att kvalitetssäkra informationsöverföringen och öka patientsäkerheten ska beslutsstöd enligt ViSam ske. Beslutsstödet är evidensbaserat och utformat som en checklista och används om patienten, oavsett boendeform, försämras i sitt hälsotillstånd. Syftet är att bedömningen ska bli strukturerad, patienten ska få vård på optimal vårdnivå och informationsöverföringen till nästa vårdgivare säkras.

Samtliga sjuksköterskor inom kommunal hälso- och sjukvård i Södra Älvsborg ska genomgå utbildning i ViSam beslutsstöd vid nyanställning. I varje kommun finns minst en ViSam-ansvarig sjuksköterska, som utbildar nya kollegor. Ett nätverk finns för ViSam-ansvariga sjuksköterskor kopplat till Närvårdssamverkan Södra Älvsborg. I nätverket ingår även ambulanssjukvården.

ViSam kommer ursprungligen från Region Örebro.

Mötesanteckningar Nätverk ViSam-ansvariga sjuksköterskor

2023-11-21
 
 

Senast uppdaterad: 2023-11-30 09:06