Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Intresseanmälan till att delta i YAM-programmet

YAM riktar sig till ungdomar i åldersgruppen 13–17 år och syftar till att öka kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa. Nu söker vi deltagande skolor för vårterminen 2024.

Vårdsamverkan i Göteborgsområdet samarbetar med ungdomsmottagningen Göteborg och erbjuder högstadieskolor i Göteborg, Mölndal, Härryda, Partille och Öckerö skolprogrammet YAM (Youth Awareness of Mental Health).

YAM-programmet

YAM riktar sig till ungdomar i åldersgruppen 13–17 år och syftar till att öka kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa. Programmet omfattar fem skoltimmar som förläggs till tre tillfällen under en treveckorsperiod. Undervisningen bygger på de ungas egna erfarenheter och tankar och inkluderar diskussioner och rollspel i klassrummet. YAM är beprövat både nationellt och internationellt, och forskning har visat på en signifikant minskning av psykisk ohälsa bland de ungdomsgrupper som har deltagit. Man har även observerat ett positivt samband mellan skolprestationer och psykisk hälsa på övergripande nivå.

Delta i programmet VT2024

Vi söker nu intresserade skolor inför vårterminen 2024 och fokuserar främst på att träffa elever i årskurs 8. Låter detta intressant för er skola? Ni är varmt välkomna att kontakta oss för mer information! Vi kommer att genomföra en pilotstudie under hösten 2023 på Bö- och Elyseumskolan i Göteborg och sedan utöka programmet till fler skolor under våren 2024.

Deltagande i YAM-programmet

Tidsperiod: Vårterminen 2024
Målgrupp: Ungdomar 13–17 år, i huvudsak elever i årskurs 8.
Omfattning: fem skoltimmar som förläggs till tre tillfällen under en treveckorsperiod.

Exempel på upplägg:

Exempel på upplägg:    
Vecka 1 Vecka 2 Vecka 3
2 h 2 h  1 h

Intresseanmälan – Delta i YAM-programmet VT24

Kontakt

Johannes Matzdorf
Samordnare YAM Ungdomsmottagningen Göteborg
johannes.matzdorf@vgregion.se 

Caroline Hjalmarsson
Delregional samordnare Suicidprevention
Kommun och sjukvård - Samverkan i Göteborgsområdet
caroline.hjalmarsson@molndal.se