Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Psykisk hälsa barn och unga

På den här sidan kan du läsa om Temagrupp Barn och ungas satsningar utifrån den länsgemensamma handlingsplanen för psykisk hälsa.

Handlingsplan psykisk hälsa - Vårdsamverkan i Västra Götaland

Temagrupp Barn och unga har fått uppdraget att fördela statliga stimulansmedel utifrån ovan länsgemensamma Handlingsplan för psykisk hälsa, riktat till barn och unga. Handlingsplanen överensstämmer väl med temagruppens egen handlingsplan: Handlingsplan 2024 Temagrupp Barn och unga

Temagrupp Barn och unga beslutade att utlysa ansökningar för stöd under 2024 till samordnade insatser mellan kommun och region. Målområdena var: hälsosam vikt för barn och unga, tidig upptäckt och tidiga samordnade insatser riktade till barn och unga med psykisk ohälsa, omvårdnadsbrist och/eller våld i familjen samt insatser för att upptäcka och motverka riskbruk och riskbeteenden gällande droger och alkohol, destruktivt sexuellt risktagande och/eller erfarenheter av våld.

Temagruppen är imponerad och glad över pågående arbete och alla initiativ för barnens bästa i vårt samverkansområde! Bedömningskriterier av inkomna ansökningar gjordes utifrån budgetram och relevans enligt utlysningen: samverkan kommun och region, tre definierade målområden samt geografisk spridning.

Beviljade satsningar

De beviljade satsningarna är:

  • Härryda socialtjänst, Rävlanda vårdcentral:
    Proaktiv SIP för att förebygga våld i nära relationer, psykisk ohälsa och omvårdnadsbrist ska erbjudas barn/familjer av befintligt tvärprofessionellt team. Det ska av familjen uppfattas som en gemensam insats. I första hand barn 6–18 år.
  • Mölndals stad:
    Utvidgat arbete med befintlig Barnhälsoteam i förskolan. Socionom inom socialtjänst ska arbeta förebyggande inom BVC, familjecentraler, förskolor och öppna förskolor för att förbättra och stärka kompetensen kring tidig upptäckt och behov av stöd hos barn 0–5 år och deras familjer, samt förstärka samarbetet och avdramatisera orosanmälningar.
  • Mölndals stad:
    Intensiva individuellt anpassade tvärprofessionella behandlingsinsatser för barn med mycket hög skolfrånvaro som involverar elev, föräldrar, socialtjänst och skola. Samarbete med UPH och Obesitasprojektet. Tidig upptäckt av psykisk ohälsa.
  • Socialtjänst Göteborg Sydväst:
    Utökning av socialtjänstens specialiserade ungdomsgrupp mot normbrytande beteende och riskbruk. Personen ska arbeta med samverkan i individärenden med regionen och skolan för att stärka SIP-planer och bidra till en positiv utveckling för barn och ungdomar i stadsområdet. Både förebyggande och aktuell insats (HVB, familjehem, SiS, jourhem, stödboende, nätverk)
  • Angereds närsjukhus:
    Föräldrastödjare från specialistsjukvården tillsammans med samordnare på familjecentral i Hjällbo ska stödja föräldrar med barn med ätsvårigheter, samt utarbeta utbildningsmaterial och arbetssätt för familjecentraler i Nordost. Specialistsjukvården kommer tillsammans med Göteborgs stad och BVC etablera ett arbetssätt. Det vill säga en vårdprocess, för de barn och föräldrar som behöver extra stöd kring barnets ätande och viktavvikelser.
  • Angereds Närsjukhus:
    Projektgrupp med specialpedagog, läkare och psykolog som ansvarat för ”Små barn Nordost” gör en utbildningssatsning i samråd med mottagande BVC och Förskoleförvaltningen för ökad kunskap och tidig upptäckt av utvecklingsavvikelser samt möjligheter till tidiga insatser för att förebygga psykisk ohälsa och främja psykisk hälsa hos barn och familjer. Insatsen sker i samverkan mellan sjukvården, Specialistcentrum Barn och Unga Angereds närsjukhus/Sjukhusen i Väster, Barnhälsovård, Regionhälsan samt Förskoleförvaltningen i Göteborg.
  • Öckerö kommun, regionala primärvården:
    Genomföra en pilot genom att starta upp HLT-team; Hälsa (vårdcentral), Lärande (förskola, skola och elevhälsa), Trygghet (socialtjänst) - team för tidigt samordnat stöd till barn och familjer. Erbjuda SIP vid behov. Styrgrupp med chefer, förankring i NOSAM.
  • Spädbarnsverksamhet Hisingen:
    BHV-sjuksköterska och lokal för Spädbarnsverksamheten. Består förutom BHV-sjuksköterska av specialpedagog och socionom. Tar emot barn och föräldrar individuellt och i grupp, individuellt satta mål.

Sammanställning samt kontaktuppgifter: Satsningar i samverkan 

Tidigare satsningar

Senast uppdaterad: 2024-02-08 12:43