Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

SIP i hemmet via Skype

För patienter utan komplexa behov krävs inte SIP-möte på sjukhuset. Men många av dessa patienter är i behov av en samordnad planering och ett möte mellan vårdgivarna för att det ska bli tydligt vad patientens behov är och vem som ansvarar för vad. I dessa fall krävs en SIP i hemmet. För att alla involverade vårdgivare ska ha möjlighet att delta och i möjligaste mån hålla sig till påbudet om social distansering kan SIP i hemmet ske digitalt via Skype.

I Uddevalla gör man nu SIP (samordnad individuell plan) via Skypemöten i hemmet hos de patienter som skrivs ut från sjukhus och inte har komplexa behov.

De enda som förutom patienten är med fysiskt på mötet är en samordningssjuksköterska från Närhälsan och någon från kommunens Trygg hemgångs- eller hemtjänstgrupp. Utifrån patientens frågeställningar bjuds övriga in via Skype. Ofta är det biståndshandläggare, kommunal hemsjukvård, primärvårdsrehab, patientansvarig läkare från Närhälsan eller NU-sjukvården och anhöriga.

Arbetssättet är uppskattat, och har fungerat bra hittills, berättar Mona Häck, en av de två samordningssjuksköterskorna som håller i mötena.
 
- Tekniken har fungerat och inte minst patienterna och de anhöriga uppskattar det. Till exempel att få se sin mamma om man bor långt borta. Ibland vill man passa på att få prata lite privat efter mötet och då låter vi dem göra det.
 

- Pandemin har påskyndat lärandet och användandet av tekniken. Och det sparar tid, menar Helen Karlsson, enhetschef för samordningssjuksköterskorna.

- Jag tror att det här blir det nya arbetssättet även när pandemin är över, det blir effektivt när man slipper resorna.

Så här går det till

  • Samordningssjuksköterskan frågar om samtycke till SIP när patienten är på sjukhuset, och registrerar det i IT-stödet SAMSA.
  • Ett möte bokas sedan in i patientens hem 5–7 dagar efter hemgång från sjukhuset.
  • Dagarna innan mötet får patienten ett brev från samordningssjuksköterskan om datum och tid när mötet skall äga rum. Info att mötet kommer vara via Skype och vem som kommer att vara med. Även vilka frågor som kommer att diskuteras.
  • För att genomföra mötet används en liten router, en bärbar dator, en extern kamera och en ljudpuck.
  • Mötet tar ca 1 timme.

Senast uppdaterad: 2020-05-27 10:03