Organisation
Vårdsamverkan Fyrbodal har ett kansli som arbetar på uppdrag av styrgruppen. Arbetet är sammankopplat med de lokala samverkansgrupperna i området och med regional Vårdsamverkan Västra Götaland. Arbetsgrupper tillsätts för att ömsesidigt belysa specifika frågor. Det politiska samrådet är ett partssammansatt forum för dialog och inspel.
Arbetsgrupper som är partssammansatta och tillsätts av styrgruppen Vårdsamverkan Fyrbodal för att under en viss tid arbeta med någon särskild fråga/problemställning inom Fyrbodalsområdet.
Lokala samverkansgrupper i varje kommun leder det lokala samverkansarbetet. Dessa består av representanter från kommun och region.
Styrgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal har det övergripande ansvaret för Vårdsamverkan Fyrbodal.
Kansliet arbetar på uppdrag av styrgruppen och är länken mellan styrgruppen och de lokala samverkansgrupperna.
Vårdsamverkan Västra Götaland (VVG) svarar för det länsgemensamma samverkansarbetet.
Delregionalt politiskt samråd består av politiker från kommun, region och HSNN. Arbetet i det politiska samrådet följer en särskild arbetsordning.
Fördjupad information hittar du i menyerna till vänster.
Bakgrund
Vårdsamverkan Fyrbodal arbetar med frågor som rör delregional samverkan mellan kommun och region, där Vårdsamverkan Västra Götaland står för samverkan på länsnivå. De lokala samverkansgrupperna samverkar på lokal nivå i varja kommun. Vårdsamverkan Fyrbodal svarar för att förmedla information till och från de lokala samverkansgrupperna. Frågor som inte kan lösas i samverkan lokalt eller delregionalt kan lyftas vidare till nästa nivå.
Arbetet i Vårdsamverkan Fyrbodal leds från kansliet i Vänersborg. Arbetet utgår dels från ett basuppdrag där Hälso- och sjukvårdsavtalet har en central roll och dels från olika uppdrag som beslutas av styrgruppen. Arbetsgrupper kan tillsättas för att arbeta med frågor som behöver belysas i ett gemensamt perspektiv och står då under ledning av kansliets personal.
Mål för vårdsamverkan
Målen för Vårdsamverkan Fyrbodal är att:
- genom ett hälsofrämjande förhållningssätt stärka individens hälsa
- skapa förutsättningar för att brukare/patient skall uppleva insatserna som en helhet utan gränser
- verka för att samhällets samlade resurser används på ett optimalt sätt
- skapa förutsättningar för delaktighet bland vårdgivarna kring gemensamma hälso- och sjukvårdsfrågor