Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mini Maria Norra

Mini-Maria Norra mottagningar för unga med riskbruk, skadligt bruk och beroende

Ungdomar i norra delarna av Västra Götaland, Fyrbodal som har risk för ett skadligt bruk och/eller beroende av alkohol, droger eller spel om pengar kommer från och med april 2023 att kunna få hjälp på en ny öppenvårdsmottagning Mini-Maria. Modellen finns sedan tidigare i andra delar av regionen.

Mini-Maria Norra kommer att ha två huvudmottagningar, en i Uddevalla och en i Trollhättan. Närmottagningar  kommer finnas i Vänersborg, Lysekil, Orust, Sotenäs, Tanum, Strömstad, Färgelanda, Dals-Ed, Bengtsfors och Mellerud. På Mini-Maria kommer socionomer, sjuksköterskor, psykolog och läkare arbeta tillsammans i syfte att stötta unga och deras närstående i frågor som rör riskbruk, skadligt bruk och beroende.
Verksamheten drivs gemensamt av Regionhälsan och ovan nämnda kommuner. Mottagningen vänder sig till ungdomar upp till 21 år samt deras närstående. En central utgångpunkt på mottagningen är att stödet och behandlingen ska involvera både ungdomen och anhöriga med syfte att leda till en förändring som håller över tid .
Mottagningar kommer möta ungdomar med riskbruk, skadligt bruk och beroende samt deras närstående. Stödet är kostnadsfritt och ungdomarna och deras närstående kan ta direktkontakt med mottagningen. Det krävs ingen remiss eller biståndsbedömning.
Mini-Maria Norra kommer att erbjuda information, medicinsk och psykologisk behandling vilket sker genom bland annat rådgivning och samtal som utgår ifrån den unges behov. Mottagningen kan även erbjuda konsultativa insatser till samverkansparter och vårdgrannar inom kommun och region som efterfrågar detta.
Det finns mottagningar runt om i Sverige. Göteborg har varit den mottagning som funnits längst inom Västra Götaland. Sedan 2021 har fler Mini-Maria mottagningar startat inom Västra Götaland och nu är det vår tur i Fyrbodal.
 

Kontaktpersoner:

Ingela Martinsson, ingela.k.martinsson@vgregion.se

Ellinor Ekensskär, ellinor.ekensskar@uddevalla.se

Henric Bergqvist, henric.bergqvist@trollhattan.se

 

Tills dess att mottagningen öppnar hänvisar vi till nuvarande konatktuppgifter och information.

 


Senast uppdaterad: 2023-03-09 09:57