Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Suicidprevention

Sedan hösten 2020 finns det en länsgemensam handlingsplan för suicidprevention. Målet med Handlingsplan Suicid är att antalet suicid i Västra Götaland ska minska med 40 procent till år 2025.

Vårdsamverkan Lerum Alingsås SAMLA har fått nationella medel för att arbeta med uppdraget suicidprevention. Arbetet ska ske utifrån evidensbaserade metoder för att förebygga suicid i befolkningen. I vårdsamverkan SAMLA finns en delregional handlingsplan suicidprevention framtagen som utgår från den länsgemensamma handlingsplanen. Arbetet med suicidprevention i SAMLA berör målgrupper inom olika samverkansområden – barn och ungas psykiska hälsa, vuxna psykiska hälsa samt vård och omsorg äldre.

Beslut är taget i SAMLA Samordningsgrupp 2020-09-11 att utse medarbetare från olika verksamheter att få utbildning till instruktör i MHFA (Mental Health First Aid). 2022 kommer 9 instruktörer fått utbildningen och ett uppdrag att utbilda medarbetare i verksamheterna i kommun och region.

Om MHFA hos Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention

Karolina Wolmhag har uppdraget att samordna suicidprevention i samverkan.

Utbildning

Utbildning i suicidprevention är inriktat för tre olika målgrupper; Äldre, Ungdom och Vuxen. Datum för respektive målgrupp ser du nedan.

Det finns 20 platser till respektive utbildningstillfälle, fördelat mellan kommun och region. Vilka inom respektive organisation samordnas internt innan ni skickar in anmälan. Anmälan sker sedan via mail till Karolina Wolmhag,  karolina.wolmhag@lerum.se.

Suicidprevention (målgrupp Äldre)
4-5 oktober – utbildning genomförs i Lerums kommun
10-11 oktober – utbildning genomförs i Alingsås kommun
14-15 november – utbildning genomförs i Alingsås kommun
22-23 november – utbildning genomförs i Lerums kommun

Suicidprevention (målgrupp Ungdom)
31 oktober-1 november – utbildning genomförs i Alingsås kommun
2-3 november – utbildning genomförs i Lerums kommun. INSTÄLLD

Suicidprevention (målgrupp Vuxen)
13-14 december – utbildning genomförs i Lerums kommun

Karolina Wolmhag

Delregional samordnare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Lena Arvidsson

Processledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-02-08 09:27