Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

När behövs SIP på sjukhus?

hospice-1761276_1920.jpg

 

I tillämpningen för rutinen för in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård samt IT-tjänsten SAMSA beskrivs det att SIP-mötet vanligtvis genomförs efter hemgång, när den enskilde är utskriven från slutenvården.

SIP-mötet kan dock genomföras redan på sjukhuset i vissa speciella fall, när samordning krävs innan patienten kommer hem. En SIP på sjukhus bör sedan följas av en uppföljande SIP i hemmet.

Exempel från tillämpningen på när sjukhus kan behövas innan hemgång:

  • Patient som vårdas i palliativa enheten.
  • Patient som ska vårdas med andningsventilator i hemmet.
  • Stora kognitiva besvär som medför att det är svårt att planera i hemmet.
  • Komplexa situationer där flera öppenvårdsmottagningar behöver vara med i samordningen. Det kan till exempel vara en tidigare frisk patient som efter sjukdom eller trauma medför stora nyinsatta insatser och samordning kring detta.

Exempel från verksamheter på när SIP på sjukhus kan behövas innan hemgång:

En patient som har mycket stora medicinska behov, mycket stora hjälpmedelsbehov, eller som har behov av anpassningar som måste samordnas och säkerställas innan patienten kan gå hem behöver en SIP på sjukhus.

När kompetensöverföring behöver göras mellan slutenvård och primärvård för att säkerställa god vård i hemmet kan en SIP på sjukhus behövas.

SIP på sjukhus kan behövas för patient med pågående avancerad vård vid flera olika öppenvårdsmottagningar för att klargöra ansvarsfördelningen innan patienten är klar för utskrivning. Planeringen i SAMSA räcker då inte alltid till, och att vänta till patienten har kommit hem kan bli för skört.

Palliativ patient som inte är inskriven i palliativa teamet (men som kanske har fått remiss dit), och där man behöver klargöra vem som är ansvarig för vad och vart patienten skall vända sig vid försämring är i behov av SIP på sjukhus.

I utredningen God och Nära vård kan man läsa mer om patienters olika vårdbehov, se målgruppsanpassad vård (se s 98-101).

 


Senast uppdaterad: 2020-04-22 08:46