Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Socialmedicinsk mottagning Lerum

En ny socialmedicinsk mottagning invigdes i Lerum den 1 september. Mottagningen ska ha en samordnande roll för patienter i behov av stödinsatser från både kommunen och regionen.

Den nyinvigda socialmedicinska mottagningen är ett resultat av ett politiskt beslut av Lerum och Alingsås kommun samt Västra Götalandsregionen. En likadan mottagning har också öppnat parallellt i Alingsås kommun. Mottagningen vänder sig till vuxna personer över 18 år med missbruksproblematik av alkohol, narkotika, beroendeframkallandeläkemedel samt har en psykisk ohälsa. Patienterna har alltså behov av både kommunens och regionens resurser samtidigt och huvudmannaskapet av mottagningen är således delat mellan region och kommun.

Mottagningarna i Lerum och Alingsås ska arbeta enligt de nationella riktlinjerna, utgivna av Socialstyrelsen, som finns för vård och stöd för missbruk och beroende. Riktlinjerna innehåller rekommendationer om bedömningsinstrument, medicinska test, läkemedelsbehandling samt psykologisk och psykosocial behandling.

MÅLET FÖR MOTTAGNINGEN är att invånarna i Lerum ska kunna komma till en och samma enhet med samlad kompetens och koordinerade insatser. Det ska vara lätt att komma i kontakt med mottagningen och det kommer finnas tre kontaktvägar – att den enskilde själv söker stöd, eller att kommunen alternativt regionen uppmärksammar behovet hos den enskilde. Den socialmedicinska mottagningen i Lerum kommer att vara öppen på onsdagar och torsdagar. Alingsås mottagning kommer att invigas inom kort men öppnar den 6 september och har öppet måndagar och tisdagar.


Senast uppdaterad: 2021-09-08 20:13