Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tandvård & munhälsa

Munhälsan är viktig för sköra personers allmäntillstånd

Personer i vissa utsatta grupper kan få intyg om N-tandvård och därmed rätt till årlig munhälsobedömning och vid behov även nödvändig tandvård.

Uppsökande verksamhet – munhälsobedömning & utbildning
Kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen samverkar för att identifiera de som är berättigade och för att dessa personer ska få tandvårdsintyg samt bli uppsökta av en tandhygienist. Samverkan gäller även för att den kommunala vård- och omsorgspersonalen ska få utbildning i munvård med olika teman efter behov.

Samverkan, uppföljning och utvärdering regleras i Överenskommelsen 2018 – samverkan om Munhälsa.

"Sambanden mellan
munhälsa och brukarnas
övriga hälsoproblem"

Läs gärna artikeln om samverkan mellan kommunen och Folktandvården i Mellrud på sidan 6 i Verksamhetsberättelsen 2017.

Risken att utveckla kariessjukdom är hög hos personer över 65 år och ökar med stigande ålder. Samtidigt är det många som då tappar kontakten med tandvården och får en ökad risk för sjukdomar i tänder och munhåla. Studier visar att 42 procent av personer över 65 år redan vid första beslut om kommunal biståndsinsats förlorat sin tidigare regelbundna tandvårdskontakt.

Projekt VIBB – vårdinventering vid biståndsbeslut – drivs under två år av Västra Götalandsregionen genom Tandvårdssamordning i samverkan med Folktandvården, privattandvården och de fyra kommuner som valt att delta.

Målgruppen erbjuds en fri tandvårdsundersökning* hos tandläkare eller tandhygienist under 2020 och 2021.
      * Kostnadsfri basundersökning och vid behov även enstaka röntgenbilder.

Läs gärna mer om Projekt VIBB i fyra kommuner.


Senast uppdaterad: 2019-10-08 15:51