Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

LVM - nytt gemensamt inriktningdokument för Skaraborg

Publicerad: Uppdaterad:

En brett representerad arbetsgrupp har arbetat fram ett inriktningsdokument för LVM i Skaraborg, som nu har beslutats av Styrgruppen för Vårdsamverkan i Skaraborg.

Syftet med det gemensamma inkritningdokumentet för LVM i Skaraborg är att underlätta samarbete i den handläggning som sker i samband med ett tvångsomhändertagande av en person som till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel anses vara i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk.

Bakgrunden till att dokumentet tagits fram är att när ”Vägledning och stöd vid psykisk funktionsnedsättning och missbruk/beroende vuxna” reviderades 2018 uppmärksammandes att det fanns oenigheter avseende hur vissa delar av Lagen (1988) om vård av missbrukare i vissa fall - LVM skulle efterlevas. Denna oenighet skapade missförstånd och samarbetssvårigheter mellan i första hand kommun och psykiatri, men även i förhållande till Polisen, Kriminalvårdens Transportenhet och Statens Institutionsstyrelse.

Du hittar inriktningsdokumentet både via separat länk och som bilaga i Vägledningen:

Kerstin Söderlund

Skaraborgs Kommunalförbund

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-03-06 15:25