Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Brister i samverkan är när överenskommelser, riktlinjer och rutiner framtagna i samverkan inte efterföljs.
Identifierade brister i samverkan ska rapporteras kvartalsvis. Varje huvudman/verksamhet/enhet ska ha en rutin för att identifiera återkommande brister i samverkan som inte går att lösa.
Överenskommelser, riktlinjer och rutiner framtagna i samverkan handlar om vilka åtaganden kommun och region har kring personer som har insatser från två eller flera huvudmän.
Förberedelser för länsgemensam rutin igång
Vårdsamverkan Västra Götaland har 2020-02-10 ställt sig bakom en länsgemensam rutin för avvikelser i samverkan där rapporteringen sker via IT-stöd MedControl. Det innebär att privata aktörer och kommuner behöver ansluta sig till MedControl. Västra Götalandsregionen arbetar redan med IT-stödet.
LGS rekommenderar samverkande partera att ansluta sig. Planen var att starta arbetet hösten 2020. Coronaläget har inneburit att förberedelsearbetet skjutits upp och utbildningstillfällen planeras istället till hösten.
Tills dess fortsätter vår delregionala rutin att gälla, och kvartalsrapportering sker fortsatt.
Kvartalsrapporten görs av den funktion som sammanställer verksamhetens brister i samverkan. Enligt Gemensam rutin för rapportering av brister i samverkan ska varje huvudman/verksamhet ha en funktion och rutin för att identifiera och rapportera återkommande brister i samverkan, utifrån inkomna avvikelser. Gemensam rutin för rapportering av brister i samverkan
Syftet är att upptäcka eventuella brister och förbättra processer i samverkan mellan huvudmännen. Uppföljning av gemensamma överenskommelsen, riktlinjer och rutiner är ett viktigt verktyg för att identifiera utvecklingsbehov och få kunskap om systemfel som skulle kunna klargöras i gällande dokument.
Att rapportera brister i samverkan löper parallellt med verksamheternas avvikelsehantering. Det ersätter inte verksamhetens egna rutiner och blanketter för avvikelsehantering i ledningssystemet utan är ett komplement för att vi ska kunna få fram statistik fö ratt analysera övergripande systemfel i samverkan.
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete är gemensamma för hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamheter enligt LSS. Enligt dessa ska verksamheterna enligt 5 kap, 3 § ta emot och utreda avvikelser och synpunkter på verksamhetens kvalitet från vård- och omsorgstagare och deras närstående, personal och samarbetsparter.
Avvikelsehantering kopplat till respektive verksamhet dokumenteras och hanteras inom respektive organisation enligt lokal rutin.
Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2017-2020
Västbus reviderade riktlinjer 2012
Brister i samverkan kring dessa hanteras av arbetsgrupp PSYKSAM respektive Lokala Västbusgrupper, enligt uppdrag:
Vänd dig till Utvecklingsgrupp SAMSA som arbetar med avvikelser gällande brister i samverkan om du har frågor. Gruppen består av representanter från samtliga huvudmän.
Utvecklingsgrupp SAMSA har uppdrag att analysera inrapporterade systemfel, identifiera förbättringsområden och tar vid behov fram förslag till åtgärder när det gäller samordnade insatser samt återkommande brister i eller avsteg från gällande överenskommelser.