Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler

I detta avsnitt hittar du verktygen för att forma och strukturera ert arbeta med familjecentraler och familjecentrerat arbete.

Ett familjecentrerat arbetssätt innebär att insatser för barn och unga tar sin utgångspunkt i hela familjen och deras levnadsvillkor. Målet är att förbättra uppväxtvillkoren för barn och unga genom att stärka familjen. Familjen ska uppleva att de kommit rätt med sina frågor.

Definition av familjecentrerat arbetssätt

Familjecentralen består av samlokaliserade verksamheter med förebyggande och hälsofrämjande insatser som vänder sig till barn och vårdnadshavare. Basverksamheterna i en familjecentral är mödra- och barnhälsovård, socialtjänst och öppen förskola. Det är en mötesplats där vårdnadshavare har möjlighet att träffa andra.

Exempel

Göteborgs Stad storsatsar, tillsammans med Västra Götalandsregionen, på familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler. De har tagit fram Avsiktsförklaring, vägledningar och samverkansavtal.

Läs mer om Göteborgs Stad satsning på familjecentrerat arbetssätt på goteborg.se

Västra Götalandsregionen har gjort ett omfattande utvecklingsarbete i för en mer jämlik barnhälsovård på barnavårdscentraler (BVC) och familjecentraler. Här hittar du rapporten från arbetet:

En förälder blir till – ett verktyg för jämlikt föräldraskap genom utbildning och reflektion.

Senast uppdaterad: 2022-03-22 11:27