Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Barn och unga placerade i samhällsvård

Barn och unga som är placerade i samhällsvård har samma rätt till tandvård och hälso- och sjukvård samt kontinuerlig skolgång som alla andra barn. Detta är i stor utsträckning lagstyrt.

I överenskommelsen om samverkan för barns och ungas hälsa i Västra Götaland, kapitel 3, beskrivs de uppdrag och ansvar utsedda verksamheter har för att samverka för barnens bästa när barn och unga placeras i samhällsvård. Detta beskrivs på sida 17 i Tillämpningsanvisningar i Göteborgsområdet

Socialtjänsten har samordnings­ansvaret för att:

  • samordnad individuell plan (SIP) genomförs och följs upp
  • lagstadgade hälsoundersökningar genomförs

Det pågår arbete på flera nivåer för att uppfylla uppdrag och lagar. På den länsgemensamma hemsidan finns Regional Medicinsk Riktlinje (RMR) om hälsoundersökning på vårdcentral, blankett för begäran om hälsoundersökning fysisk/psykisk och oral enligt BBIC med mera. Barn och unga - Vårdsamverkan i Västra Götaland

Nationella styrdokument:

Ansvar när barn och unga med psykisk funktionsnedsättning, missbruk mm i samhällsvård

I Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk mm, under punkt 3.5 beskrivs uppdraget om samverkan vid placering utanför hemmet av personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk (Hem för vård och boende, familjehem).

Temagrupp barn och unga har i samverkan tagit fram ett stöddokument utifrån denna överenskommelse. Stöddokumentet innebär att man ställer sig bakom överenskommelsens beskrivna arbetssätt för ansvars- och kostnadsfördelning, och vill verka för att SIP alltid ska göras vid placeringar utanför hemmet.

Två olika möten ska hållas:

  1. Samordnad individuell plan (SIP) där barnet/den unge ska erbjudas att delta, utifrån frågan: Vad är viktigt för mig? På SIP-mötet fördelas också ansvar för olika insatser till barnet/den unge.
  2. När SIP gjorts ska huvudmännen (kommun och VGR) hålla ett verksamhetsmöte: Barnet/den unge ska inte delta på verksamhetsmötet. På verksamhetsmötet tydliggör  kommun och VGR ansvars­fördelningen, varifrån en kostnads­fördelning kan göras.

Förutsättningen för att kostnader ska kunna delas är följaktligen att det först görs en samordnad individuell plan (SIP). Utifrån SIP upprättar parterna en skriftlig överenskommelse om kostadsansvar.

I de fall då kostnadsfördelningen ändock är oklar, kan huvudmännen dela på kostnaden utifrån en schablon enligt Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk mm, Den innebär att VGR betalar 1/3 och kommunen 2/3.

Uppföljning ska ske gemensamt och regelbundet. Parterna ska bedöma om kostnadsfördelningen ska justeras i takt med att den enskildes behov förändras.

Stöd vid kostnadsfördelning av vård och boende gällande barn och unga med psykisk funktionsnedsättning

Senast uppdaterad: 2023-02-15 11:59