Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fastställd rutin kring hälso- och sjukvård till asylsökande och personer utan nödvändiga tillstånd

Publicerad:

Rutinen beskriver möjlighet att teckna en överenskommelse om insatser och ersättning vid kommunal primärvård.

Rutin vid hälso- och sjukvård i hemmet till asylsökande och personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd är fastställd.

Kommer överens om ansvaret

Västra Götalandsregionen (VGR) ansvarar för hälso- och sjukvård till personer som vistas i Västra Götaland och som omfattas av lag (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. (asylsökande) samt lag (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd (papperslösa m.fl.), oavsett boendeform. Ansvaret regleras i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Denna Rutin beskriver en möjlighet att teckna en överenskommelse om insatser och ersättning vid kommunal primärvård.

Kommunerna i Västra Götaland har enligt lag inte något hälso- och sjukvårdsansvar för asylsökande och personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd men kan efter överenskommelse och mot ersättning vara utförare av hälso- och sjukvårdsinsatser åt VGR. Överenskommelse begränsas till insatser, inte övertag av ansvar samt att insatserna bedöms vara på primärvårdsnivå.

Mer information på Vårdgivarwebben

Vård av personer från Ukraina - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-04-21 14:54