Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bryt ensamheten – öka kunskapen om ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa

Publicerad:

Välkommen att anmäla dig till ett digitalt seminarium den 26:e maj kl 13.15 – 15.45 med tema ”Bryt ensamheten”.

Ofriillig ensamhet är inget nytt men under pandemins år har många fått ställa om vanor och minskat sociala möten både på jobbet och med nära och kära. Att vara ofrivilligt ensam skadar hälsan och det finns i dag mycket forskning som visar på både negativa psykiska och fysiska hälsokonsekvenser av ofrivillig ensamhet.

Att känna sig ensam eller uppleva att inte vara del av ett sammanhang är något som kan drabba oss alla. Ensamheten påverkar människor oavsett ålder, kön och bakgrund och det upplevs på olika sätt. Vissa känner sig ensamma fastän de är omgivna av människor, men saknar de djupare kontakterna.

Ofrivillig ensamhet kan medföra risk för milda eller svåra psykiska besvär. Psykisk ohälsa som depression och ångest på äldre dagar kan dessvärre också leda till sämre matvanor, nedsatt självkänsla och död i förtid.

Målgrupp: Yrkesverksamma och beslutsfattare inom hälso- och sjukvården, kommunerna, civilsamhället och andra samhällsaktörer i Västra Götaland.
Datum: 26 maj
Tid: Klockan 13.15-15.45.
Var: Digitalt via Cisco Webbex. Länk skickas ut några dagar i förväg.

Anmäl dig

Senast den 19 maj

Välkomna!

Arrangörer: Västra Götalandsregionen och VästKom

Vid frågor kontakta malin.frisk@vastkom.se eller lars.paulsson@vgregion.se 

Program 

13.15 – 13.25 Välkomna och introduktion av eftermiddagen. Agneta Eriksson, Lars Paulsson, Mia Harty, Västra Götalandsregionen, Malin Frisk, VästKom

13.25 – 14.25 Betydelsen av social gemenskap för hälsan - vad kan vi göra mot ofrivillig ensamhet? Föreläsare: Kerstin Thelander, socionom och ordförande i Nätverket stoppa ofrivillig ensamhet (NSOE).

14.25-14.35 Paus

14.35-15.35 Ensamhet och psykisk ohälsa hos äldre. Föreläsare: Margda Waern, överläkare i psykiatri vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i suicidologi vid Göteborgs universitet

15.35-15.45 Avslutning


Publicerad: